Plněné brambory s parmezánem a liškami

Ingredience


Bazalka 1 polévková lžíce
Brambory 800 g
Koriandr čerstvý 1 polévková lžíce
Lišky čerstvé 200 g
Olej lanýžový 2 kávová lžička
Olej olivový 50 ml
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Sůl 2 špetka
Sýr Parmezán 80 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Použijeme velké brambory s neporušenou slupkou. Opláchneme je ve studené vodě, vložíme do pekáče a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme nasucho cca 40 minut. Po vyjmutí necháme vychladnout.
  2. Mezitím lišky očistíme, větší rozkrojíme na poloviny. Krátce je orestujeme na rozpáleném olivovém oleji, ochutíme solí a pepřem. Z brambor odřízneme podélně vršky cca ve dvou třetinách a vnitřky lžící vydlabeme. Odkrojené části oloupeme a přidáme k vydlabané hmotě.
  3. Z parmezánu vytvoříme škrabkou několik hoblin na dozdobení, zbytek najemno nastrouháme. Žloutky rozšleháme se smetanou a v misce smícháme se sýrem, vydlabanými částmi brambor, nasekaným koriandrem a bazalkou, 2/3 množství hub, osolíme a opepříme. Zakápneme lanýžovým olejem.
  4. Připravenou směs rozdělíme a navrstvíme do brambor a přemístíme je na plech. Vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a zapečeme cca 20 minut dohněda. Poté vyjmeme, rozdělíme do středu talířů, dozdobíme zbytkem lišek a hoblinami parmezánu. Posypeme nasekanou pažitkou a ihned podáváme.