Teplý salát ze zelí a slaniny

Ingredience


Kopr čerstvý 10 g
Petržel - nať 10 g
Voda pitná 5 l
Zelí hlávkové bílé 500 g
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 30 g
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Slanina vepřová 200 g
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce vlijeme vodu, osolíme špetkou solí a přivedeme k varu. Zelí očistíme od poškozených listu, rozpůlíme, odstraníme košťál a vložíme do vroucí vody. Povaříme 10-15 minut. Zelí vytáhneme z vody, necháme okapat, rozkrojíme na čtvrtky, které poklademe zvlášť na talíře.
  2. Příprava zálivky: Do suché pánvičky dáme na drobné kostičky nakrájenou slaninu, osmahneme na křupavé škvarky. Přidáme máslo, drobně nakrájenou cibuli s česnekem a zpěníme dozlatova. Těsně před koncem smažení dochutíme zbylou solí, pepřem, nakonec mletou paprikou, zamícháme a ihned stáhneme ze sporáku.
  3. Na talířích připravené porce zelí posypeme nasekaným koprem a petrželovou natí. Každou porci přelijeme připravenou zálivkou a teplý salát podáváme.