Roštěnky opékané po provensálském způsobu

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Hovězí roštěnka níz. peč. 800 g
Máslo čerstvé 40 g
Masový vývar 125 ml
Olej olivový 3 polévková lžíce
Olivy černé 20 g
Pepř černý mletý 2 špetka
Sardelové řezy 2 ks
Sůl 2 špetka
Tymián čerstvý 1 kávová lžička
Víno bílé 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupeme česnek a rozmačkáme jej. V misce smícháme se solí, pepřem a tymiánem. Česnekovou směsí potřeme plátky roštěnek.
  2. V pánvi rozpálíme olej a vložíme na něj roštěnky. Z obou stran je při vysoké teplotě opékáme 1 minutu, potom ztlumíme teplotu a opékáme 2-4 minuty z každé strany, podle toho, zda chceme, aby byly krvavé, středně propečené nebo hodně propečené. Vyndáme z pánve a zabalíme je do alobalu.
  3. Slijeme tuk z pánve a vlijeme na ni víno a vývar, přidáme nadrobno nasekané sardelové řezy a tekutinu odpaříme na polovinu. Přimícháme do šťávy olivy a zahřejeme. Šťávu pak zjemníme máslem a přelijeme s ní hotové roštěnky. Nakonec maso posypeme nadrobno nasekaným tymiánem.