Roštěnky opékané po provensálském způsobu
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Hovězí roštěnka níz. peč. |
800 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Masový vývar |
125 ml |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Olivy černé |
20 g |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sardelové řezy |
2 ks |
Sůl |
2 špetka |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
125 ml |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme česnek a rozmačkáme jej. V misce smícháme se solí, pepřem a tymiánem. Česnekovou směsí potřeme plátky roštěnek.
- V pánvi rozpálíme olej a vložíme na něj roštěnky. Z obou stran je při vysoké teplotě opékáme 1 minutu, potom ztlumíme teplotu a opékáme 2-4 minuty z každé strany, podle toho, zda chceme, aby byly krvavé, středně propečené nebo hodně propečené. Vyndáme z pánve a zabalíme je do alobalu.
- Slijeme tuk z pánve a vlijeme na ni víno a vývar, přidáme nadrobno nasekané sardelové řezy a tekutinu odpaříme na polovinu. Přimícháme do šťávy olivy a zahřejeme. Šťávu pak zjemníme máslem a přelijeme s ní hotové roštěnky. Nakonec maso posypeme nadrobno nasekaným tymiánem.