Lahodná vepřová krkovice s koriandrem
Ingredience
Bujón zeleninový |
4.5 dl |
Celer bulvový |
100 g |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule červená |
2 ks |
Citrony |
1 ks |
Hořčice Dijonská |
0.5 polévková lžíce |
Karotka |
8 ks |
Klobása Dunajská |
200 g |
Koriandr mletý |
1 kávová lžička |
Olej olivový |
0.5 dl |
Pastinák |
100 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
100 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rozmarýn čerstvý |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Vepřová krkovička |
450 g |
Pepř bílý |
2 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Víno madeira |
1.5 dl |
Chléb slunečnicový |
450 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vepřovou libovější krkovici omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky o něco větší, než je velikost sousta. Citrón (chemicky neošetřený) omyjeme a nakrájíme z něj škrabkou tenké plátky kůry (jen žluté). Očistíme a omyjeme červené cibule, baby karotku, pastiňák, petržel, celer, čerstvý tymián, rozmarýn a petrželovou nať. Zeleninu nakrájíme na silnější kousky, kromě karotky (tu necháme v celku), bylinky posekáme nadrobno. Dobrou uzenou klobásu nakrájíme na kolečka. Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, odstraníme semínka a nakrájíme ji na tenké nudličky.
- V hlubším pekáčku si na olivovém oleji orestujeme kousky masa, z každé strany asi 2 minuty. Jakmile má maso zlato-červenou kůrku, osolíme ho, ochutíme pepřem, hořčicí, sušeným koriandrem, promícháme a společně restujeme asi 2 minuty. Přimícháme citrónovou kůru, chilli papričku a klobásu. Znovu promícháme, přilijeme zeleninový bujón, zakryjeme poklicí a dáme do trouby péct. Pečeme při 220°C přibližně 30 minut, poté zmírníme teplotu na 190°C, přidáme zeleninu a maso pečeme ještě asi 1 hodinu.
- Z pekáče vyjmeme kousky masa a mrkev, vývar se zeleninou rozmixujeme, dáme na plotnu, přilijeme červené víno a necháme projít varem. Vzniklou omáčku dochutíme solí i pepřem. Na talíře rozdělíme maso s baby karotkou, přelijeme ho omáčkou a servírujeme s čerstvým chlebem.