Lahodná vepřová krkovice s koriandrem

Ingredience


Bujón zeleninový 4.5 dl
Celer bulvový 100 g
Chilli paprička 1 ks
Cibule červená 2 ks
Citrony 1 ks
Hořčice Dijonská 0.5 polévková lžíce
Karotka 8 ks
Klobása Dunajská 200 g
Koriandr mletý 1 kávová lžička
Olej olivový 0.5 dl
Pastinák 100 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rozmarýn čerstvý 1 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Vepřová krkovička 450 g
Pepř bílý 2 špetka
Sůl 2 špetka
Víno madeira 1.5 dl
Chléb slunečnicový 450 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřovou libovější krkovici omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky o něco větší, než je velikost sousta. Citrón (chemicky neošetřený) omyjeme a nakrájíme z něj škrabkou tenké plátky kůry (jen žluté). Očistíme a omyjeme červené cibule, baby karotku, pastiňák, petržel, celer, čerstvý tymián, rozmarýn a petrželovou nať. Zeleninu nakrájíme na silnější kousky, kromě karotky (tu necháme v celku), bylinky posekáme nadrobno. Dobrou uzenou klobásu nakrájíme na kolečka. Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, odstraníme semínka a nakrájíme ji na tenké nudličky.
  2. V hlubším pekáčku si na olivovém oleji orestujeme kousky masa, z každé strany asi 2 minuty. Jakmile má maso zlato-červenou kůrku, osolíme ho, ochutíme pepřem, hořčicí, sušeným koriandrem, promícháme a společně restujeme asi 2 minuty. Přimícháme citrónovou kůru, chilli papričku a klobásu. Znovu promícháme, přilijeme zeleninový bujón, zakryjeme poklicí a dáme do trouby péct. Pečeme při 220°C přibližně 30 minut, poté zmírníme teplotu na 190°C, přidáme zeleninu a maso pečeme ještě asi 1 hodinu.
  3. Z pekáče vyjmeme kousky masa a mrkev, vývar se zeleninou rozmixujeme, dáme na plotnu, přilijeme červené víno a necháme projít varem. Vzniklou omáčku dochutíme solí i pepřem. Na talíře rozdělíme maso s baby karotkou, přelijeme ho omáčkou a servírujeme s čerstvým chlebem.