Slepice po valonsku
Ingredience
Cibule |
2 ks |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mouka pšeničná hladká |
40 g |
Mouka pšeničná hrubá |
200 g |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
400 g |
Sádlo škvařené |
120 g |
Slepice |
1 ks |
Sůl |
3 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
3.4 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Slepici zbavíme konců křídel, nasekáme ji na 8 dílů. Cibule nakrájíme nadrobno.
- Ve velkém kastrole rozpálíme sádlo, porce masa na něm dorůžova opečeme a přendáme je do jiné nádoby. Na tuku v kastrole pak zpěníme cibuli, zasypeme ji hladkou moukou a za stálého míchání necháme chvíli smažit. Cibulovou jíšku pak zalijeme cca 400 ml vody, rozšleháme ji, přidáme sůl a pepř. Vrátíme opečenou slepici, přikryjeme pokličkou a pozvolna dusíme doměkka.
- Mezitím oloupeme petržel a dáme ji vařit do 1 l vody se lžičkou soli. Uvařenou petržel nakrájíme na tenké plátky, které v pánvi na 20 g másla slabě osmahneme.
- Před koncem tepelné úpravy slepice si připravíme valonské nudle. V míse metlou rozšleháme vejce, osolíme, přidáme 50 g rozpuštěného másla a vmícháváme tolik hrubé mouky, aby vzniklo řídké těsto, jako na kapání. Hotové těsto přelijeme do velkého mikrotenového sáčku. V rohu vystřihneme 0,5 cm otvor a celý obsah vytlačíme do 2 l vroucí vody se lžičkou soli. Vaříme 4 minuty, pak nudle scedíme, propláchneme, v míse pokapeme olejem a přikryté uložíme do tepla.
- Dušenou slepici rozdělíme na talíře, porce posypeme opečenou petrželí, přidáme uvařené valonské nudle a podáváme přelité omáčkou.