Telecí řízek připravovaný po milánsku
Ingredience
Bazalka |
50 g |
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
80 g |
Masový vývar |
125 ml |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
100 ml |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Rajčata |
800 g |
Špagety |
300 g |
Strouhanka |
60 g |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Parmezán |
100 g |
Telecí kotlety |
600 g |
Tymián čerstvý |
50 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
3.5 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vroucí vodou spaříme rajčata, oloupeme z nich slupku a pokrájíme ji na kousky. Oloupeme cibuli a pokrájíme ji na kostičky. Nadrobno nasekáme česnek. Cibuli s česnekem necháme zesklovatět na rozpáleném oleji v pánvi. Přidáme k nim spařená a pokrájená rajčata a nadrobno nasekaný tymián. Zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme a dusíme, dokud směs nezhoustne.
- Paličkou na maso naklepeme řízky, osolíme je a opepříme.
- Polovinu nastrouhaného parmezánu smícháme se strouhankou.
- Obalíme řízky v mouce, potom v rozšlehaných vejcích a nakonec ve směsi parmezánu a strouhanky. Mírně trojobal přitiskneme k masu.
- 3 litry vody přivedeme k varu a uvaříme v nich podle návodu na obalu špagety.
- Na dvou pánvích rozehřejeme máslo a olej. Řízky smažíme na střední teplotě z každé strany 3 minuty.
- Slijeme špagety a necháme je okapat na sítu. Pak je rozdělíme do 4 talířů, přidáme řízky a trochu rajčatové omáčky. Zdobíme bazalkou. Zbytkem nastrouhaného parmezánu si každý strávník posype špagety podle chuti.