Kuře Marengo s krevetami
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Krevety tygří - loupané |
250 g |
Kuře |
1500 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 ks |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Šalotka |
6 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Víno bílé |
300 ml |
Vývar drůbeží |
150 ml |
Žampiony čerstvé |
250 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej s máslem, přidáme osolené, naporcované kuře a 10-12 minut po obou stranách opékáme. Opečené maso vyjmeme. Do pánve přidáme očištěné šalotky a zprudka je smažíme 8 minut. Vyjmeme na papírovou utěrku.
- Ze šťávy v pánvi sebereme kromě jedné lžíce všechen tuk, přisypeme mouku a zlehka ji opékáme 3-5 minut. Postupně přilijeme vývar a víno, promícháme a povaříme. Přidáme rajčata, očištěné, na 1/4 nakrájené žampiony, rajčatový protlak, rozetřený česnek, snítku petrželky, snítku tymiánu a podle chuti osolíme a opepříme.
- Do pánve vrátíme šalotky a kuře a pod pokličkou dusíme 1 hodinu v troubě vyhřáté na 180°C.
- K téměř měkkému kuřeti přimícháme očištěné krevety a pokrm dusíme ještě 10 minut.
- Při podávání každou porci ozdobíme nasekanou petrželkou.