Salát z mořských řas se sezamem

Ingredience


Mořské řasy sušené 500 g
Mrkev kořen 200 g
Olej olivový 100 ml
Sezam - semena 20 g
Droždí 8 g
Mouka pšeničná hladká T 650 270 g
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Olivy černé 100 g
Pasta česneková 1 kávová lžička
Rozmarýn čerstvý 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Voda pitná 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé mořské řasy důkladně propláchneme. Použijeme-li sušené, necháme předem nabobtnat ve větším množství vody. Sezamová semínka krátce nasucho osmahneme a rozmixujeme. Přitom postupně přiléváme olivový olej.
  2. Mrkev očistíme, oškrábeme a na jedné straně podélně seřízneme tak, aby se dala postavit. Pokrájíme na tenké plátky a ty poté na jemnou slámu. Smícháme s řasami a sezamovou pastou.
  3. Na pečivo rozmícháme droždí v 200 ml vlažné vody, přisypeme 2 lžíce mouky, připravíme kvásek a necháme vykynout. Zbylou mouku prosejeme, přidáme sůl a za stálého míchání vpracujeme postupně česnekovou pastu, kvásek a olej. Vypracujeme těsto, vytvoříme bochánek a zakryjeme mísou. Na teplém místě necháme cca 60 minut kynout.
  4. Poté těsto vyválíme do tvaru nádoby, ve které jej budeme péct, znovu necháme krátce vykynout, posypeme nasekaným rozmarýnem a olivami. Po cca 30 minutách kynutí vložíme chleby do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 30–40 minut.
  5. Salát z řas rozdělíme do středu talířů a doplníme plátky upečeného chleba.