Salát z mořských řas se sezamem
Ingredience
Mořské řasy sušené |
500 g |
Mrkev kořen |
200 g |
Olej olivový |
100 ml |
Sezam - semena |
20 g |
Droždí |
8 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
270 g |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Olivy černé |
100 g |
Pasta česneková |
1 kávová lžička |
Rozmarýn čerstvý |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
200 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvé mořské řasy důkladně propláchneme. Použijeme-li sušené, necháme předem nabobtnat ve větším množství vody. Sezamová semínka krátce nasucho osmahneme a rozmixujeme. Přitom postupně přiléváme olivový olej.
- Mrkev očistíme, oškrábeme a na jedné straně podélně seřízneme tak, aby se dala postavit. Pokrájíme na tenké plátky a ty poté na jemnou slámu. Smícháme s řasami a sezamovou pastou.
- Na pečivo rozmícháme droždí v 200 ml vlažné vody, přisypeme 2 lžíce mouky, připravíme kvásek a necháme vykynout. Zbylou mouku prosejeme, přidáme sůl a za stálého míchání vpracujeme postupně česnekovou pastu, kvásek a olej. Vypracujeme těsto, vytvoříme bochánek a zakryjeme mísou. Na teplém místě necháme cca 60 minut kynout.
- Poté těsto vyválíme do tvaru nádoby, ve které jej budeme péct, znovu necháme krátce vykynout, posypeme nasekaným rozmarýnem a olivami. Po cca 30 minutách kynutí vložíme chleby do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 30–40 minut.
- Salát z řas rozdělíme do středu talířů a doplníme plátky upečeného chleba.