Nudlový salát s avokádem, hruškou a ořechovou omáčkou

Ingredience


Avokádo 2 ks
Bazalka 5 ks
Citrony 1 ks
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Hrušky 1 ks
Kari koření 1 špetka
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Kokosové mléko 50 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 280 g
Ocet kvasný lihový 0.5 kávová lžička
Olej olivový 20 ml
Olej z vlašských ořechů 50 ml
Omáčka sójová 1 kávová lžička
Ořechy vlašské 100 g
Oregano čerstvé 4 ks
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2.4 l
Worcester (worcesterská omáčka) 1 kávová lžička
Zázvor celý 20 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve připravíme nudle. Mouku prosejeme na vál, uprostřed vytvoříme důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme žloutek, přilijeme trochu vlažné vody a zpracujeme na hladké těsto. Vyválíme tenký bochánek, zabalíme do fólie a při pokojové teplotě necháme odpočinout cca 30 minut. Poté jej rozkrojíme na 4 části a ty vyválíme na tenké pruhy. Necháme chvíli oschnout a poprášíme moukou. Pomocí strojku na těstoviny nakrájíme nudle, nemáme-li, krájíme nožem. Nakrájené těstoviny rozprostřeme na pracovní ploše a necháme zaschnout. Těstoviny vaříme v hrnci s osolenou vroucí vodou doměkka. Mezitím občas promícháme. Scedíme, propláchneme teplou vodou, pokapeme oříškovým olejem a opatrně v sítu prohodíme.
  2. Hrušku omyjeme, překrojíme, odstraníme jadřinec a nakrájíme na tenké měsíčky. Avokádo po obvodu nařízneme, rozpůlíme, odstraníme pecku a oloupeme slupku. Dužinu pokrájíme na plátky. Bazalku a oregano propláchneme a naskáme na proužky. Zakápneme citronovou šťávou, mírně osolíme, dle chuti můžeme přidat worcesterskou omáčku.
  3. Na omáčku rozpálíme v pánvi olivový olej a orestujeme na něm nakrájený zázvor. Přisypeme kari a podlijeme vodou. Přivedeme k varu, ochutíme cukrem, kmínem, octem, přidáme sójovou omáčku, kokosové mléko a ořechy. Cca 10 minut vaříme, mírně rozmixujeme a znovu krátce povaříme, abychom zredukovali tekutinu.
  4. Těstoviny smícháme s ostatními surovninami, naaranžujeme je doprostřed talířů, pokapeme ořechovou omáčkou a servírujeme při pokojové teplotě.