Nudlový salát s avokádem, hruškou a ořechovou omáčkou
Ingredience
Avokádo |
2 ks |
Bazalka |
5 ks |
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Hrušky |
1 ks |
Kari koření |
1 špetka |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Kokosové mléko |
50 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
280 g |
Ocet kvasný lihový |
0.5 kávová lžička |
Olej olivový |
20 ml |
Olej z vlašských ořechů |
50 ml |
Omáčka sójová |
1 kávová lžička |
Ořechy vlašské |
100 g |
Oregano čerstvé |
4 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2.4 l |
Worcester (worcesterská omáčka) |
1 kávová lžička |
Zázvor celý |
20 g |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve připravíme nudle. Mouku prosejeme na vál, uprostřed vytvoříme důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme žloutek, přilijeme trochu vlažné vody a zpracujeme na hladké těsto. Vyválíme tenký bochánek, zabalíme do fólie a při pokojové teplotě necháme odpočinout cca 30 minut. Poté jej rozkrojíme na 4 části a ty vyválíme na tenké pruhy. Necháme chvíli oschnout a poprášíme moukou. Pomocí strojku na těstoviny nakrájíme nudle, nemáme-li, krájíme nožem. Nakrájené těstoviny rozprostřeme na pracovní ploše a necháme zaschnout. Těstoviny vaříme v hrnci s osolenou vroucí vodou doměkka. Mezitím občas promícháme. Scedíme, propláchneme teplou vodou, pokapeme oříškovým olejem a opatrně v sítu prohodíme.
- Hrušku omyjeme, překrojíme, odstraníme jadřinec a nakrájíme na tenké měsíčky. Avokádo po obvodu nařízneme, rozpůlíme, odstraníme pecku a oloupeme slupku. Dužinu pokrájíme na plátky. Bazalku a oregano propláchneme a naskáme na proužky. Zakápneme citronovou šťávou, mírně osolíme, dle chuti můžeme přidat worcesterskou omáčku.
- Na omáčku rozpálíme v pánvi olivový olej a orestujeme na něm nakrájený zázvor. Přisypeme kari a podlijeme vodou. Přivedeme k varu, ochutíme cukrem, kmínem, octem, přidáme sójovou omáčku, kokosové mléko a ořechy. Cca 10 minut vaříme, mírně rozmixujeme a znovu krátce povaříme, abychom zredukovali tekutinu.
- Těstoviny smícháme s ostatními surovninami, naaranžujeme je doprostřed talířů, pokapeme ořechovou omáčkou a servírujeme při pokojové teplotě.