Vaječná omeleta s Čedarem a bylinkami
Ingredience
Bazalka |
0.5 polévková lžíce |
Česnek |
1 stroužek |
Hořčice dijonská |
1 kávová lžička |
Ocet vinný |
1 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
3 polévková lžíce |
Pepř bílý |
3 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Pažitka |
0.5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Petržel - nať |
0.5 polévková lžíce |
Sůl |
3 špetka |
Sýr Čedar |
30 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 1 porce
- Připravíme si francouzký dresink: do misky si dáme nadrobno pokrájený stroužek česneku, přidáme k němu lžíci vinného octa, lžičku ostré dijonské hořčice, nadrobno posekané a omyté lístky bazalky, sůl a bílý pepř. Směs promícháme a postupně k ní budeme zašlehávat 3 lžíce extra panenského olivového oleje. Dresink dáme do sklenice, dobře ji uzavřeme, protřepeme a odložíme do chladničky.
- V misce si rozšleháme 3 vejce se solí a pepřem. Zelenou petrželku a pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Sýr čedar jemně nastrouháme.
- V pánvi si rozehřejeme máslo, přibližně při střední teplotě vlijeme ochucená vajíčka a necháme je mírně asi 15 sekund probublávat. Poté je od odkrajů pomocí vařečky shrnujeme směrem ke středu. Zbytek pánve tak zaplníme vajíčky, které neztuhly. Toto opakujeme necelou minutu. Jakmile omeleta pokrývá celou pánev, ale má mírně polosyrovou konzistenci, posypeme ji nastrouhaným sýrem a bylinkami.
- Omeletu na pánvi přehneme v polovině, smažíme ji ještě několik sekund, poté ji opatrně nabereme nebo vyklopíme přímo na talíř a hned servírujeme s dresinkem.