Vepřová pečeně podávaná po toskánsku
Ingredience
Bazalka |
50 g |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Oregano čerstvé |
50 g |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel - nať |
50 g |
Rozmarýn čerstvý |
50 g |
Šalvěj čerstvá |
50 g |
Sůl |
2 špetka |
Tymián čerstvý |
50 g |
Vepřová pečeně |
1 kg |
Vepřový bok |
100 g |
Víno bílé |
250 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme cibuli a česnek a nasekáme je nadrobno. Bylinky, tedy petrželku, bazalku, oregano, tymián, rozmarýn a šalvěj nasekáme najemno a přidáme k česneku a cibuli. Přidáme olej a promícháme.
- Předehřejeme troubu na 200 °C.
- Vepřovou pečeni osolíme, opepříme a potřeme směsí oleje a bylin. Maso obložíme na plátky nakrájeným bůčkem a svážeme do rolády.
- Položíme roládu na rošt a dospod dáme hluboký plech. Pečeme 30 minut, potom přelijeme bílým vínem, ztlumíme teplotu na 160 °C a ještě hodinu dopékáme.
- Měkké maso vyndáme, necháme chvíli odpočinout a pokrájíme na plátky. Na talíři zalijeme vypečenou šťávou. Nesmíme maso péct příliš dlouho, jinak se vysuší.