Vepřová pečeně po balkánsku
Ingredience
Celer bulvový |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Feferony |
4 ks |
Mrkev kořen |
2 ks |
Olej z pšeničných klíčků |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel kořen |
2 ks |
Protlak rajčatový |
0.5 kávová lžička |
Rozmarýn čerstvý |
50 g |
Slanina vepřová |
150 g |
Sůl |
2 špetka |
Tymián čerstvý |
50 g |
Vepřová kýta |
800 g |
Víno bílé |
250 ml |
Voda pitná |
125 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytou a osušenou vepřovou kýtu osolíme a opepříme. Feferonky nakrájíme na nudličky. Špičkou nože děláme vpichy do masa a vkládáme do nich feferonky. Rozetřeme 2 stroužky česneku a potřeme jím maso. Potom kýtu obalíme v plátcích slaniny a zavážeme potravinářskou nití jako roládu.
- Vlijeme do pekáče olej, maso na něm opečeme ze všech stran a přidáme 125 ml vody.
- Předehřejeme troubu na 180 °C. Pekáč s masem vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Během pečení přeléváme maso šťávou.
- Mrkev, celer a petržel oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninové kostičky přidáme v polovině pečení k masu. Vložíme k masu ještě rajčatový protlak, tymián, rozmarýn a bílé víno.
- Hotové maso vyndáme z pekáče a necháme odpočinout.
- Šťávu přecedíme přes síto a podáváme s masem.