Vepřová pečeně po balkánsku

Ingredience


Celer bulvový 1 ks
Česnek 2 stroužek
Feferony 4 ks
Mrkev kořen 2 ks
Olej z pšeničných klíčků 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel kořen 2 ks
Protlak rajčatový 0.5 kávová lžička
Rozmarýn čerstvý 50 g
Slanina vepřová 150 g
Sůl 2 špetka
Tymián čerstvý 50 g
Vepřová kýta 800 g
Víno bílé 250 ml
Voda pitná 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytou a osušenou vepřovou kýtu osolíme a opepříme. Feferonky nakrájíme na nudličky. Špičkou nože děláme vpichy do masa a vkládáme do nich feferonky. Rozetřeme 2 stroužky česneku a potřeme jím maso. Potom kýtu obalíme v plátcích slaniny a zavážeme potravinářskou nití jako roládu.
  2. Vlijeme do pekáče olej, maso na něm opečeme ze všech stran a přidáme 125 ml vody.
  3. Předehřejeme troubu na 180 °C. Pekáč s masem vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Během pečení přeléváme maso šťávou.
  4. Mrkev, celer a petržel oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninové kostičky přidáme v polovině pečení k masu. Vložíme k masu ještě rajčatový protlak, tymián, rozmarýn a bílé víno.
  5. Hotové maso vyndáme z pekáče a necháme odpočinout.
  6. Šťávu přecedíme přes síto a podáváme s masem.