Pečený zaječí hřbet na jablkách

Ingredience


Calvados 6 cl
Celer bulvový 0.5 ks
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Hřebíček mletý 1 špetka
Jablka 4 ks
Jalovec 4 ks
Kompot brusinkový 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 50 g
Mrkev kořen 1 ks
Olej z pšeničných klíčků 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 špetka
Petržel kořen 1 ks
Pomeranče 0.5 ks
Rozmarýn čerstvý 1 kávová lžička
Šalvěj čerstvá 50 g
Skořice mletá 1 špetka
Slanina vepřová 50 g
Smetana 16% (pochoutková) 125 ml
Sůl 3 špetka
Tymián čerstvý 1 kávová lžička
Zaječí maso 800 g
Zvěřinový vývar 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěný zaječí hřbet osolíme a opepříme. Tymián, rozmarýn, šalvěj, jalovec, skořici i hřebíček roztlučeme v hmoždíři. Přidáme nastrouhanou kůru z poloviny jednoho chemicky neošetřeného pomeranče. Zaječí hřbet potřeme vzniklou směsí a necháme alespoň hodinu marinovat.
  2. Předehřejeme troubu na 180°C. Do pekáče vlijeme olej, přidáme máslo a hřbet opečeme. Oškrábeme mrkev, celer, petržel, vše pokrájíme nadrobno. Nakrájenou zeleninu vložíme do pekáče, opečeme a přilijeme polovinu calvadosu. Pečeme ještě 25 minut.
  3. Omyjeme a oloupeme jablka, rozkrojíme je na polovinu, odstraníme jádřince. Poté rozkrájíme jablka na měsíčky.
  4. V pánvi na zbytku másla necháme zkaramelizovat cukr. Vmícháme do něj jablka a prohřejeme je, přilijeme zbytek calvadosu, zakryjeme poklicí a dvě minuty dusíme.
  5. Vyndáme hřbet z pekáče, odstraníme z něj slaninu, rozředíme vývarem vypečenou šťávu a provaříme ji na plotně. Přidáme brusinkový kompot a lisujeme přes síto. Vlijeme do omáčky smetanu a vaříme ji do zhoustnutí.