Pečený zaječí hřbet na jablkách
Ingredience
Calvados |
6 cl |
Celer bulvový |
0.5 ks |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Hřebíček mletý |
1 špetka |
Jablka |
4 ks |
Jalovec |
4 ks |
Kompot brusinkový |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej z pšeničných klíčků |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Petržel kořen |
1 ks |
Pomeranče |
0.5 ks |
Rozmarýn čerstvý |
1 kávová lžička |
Šalvěj čerstvá |
50 g |
Skořice mletá |
1 špetka |
Slanina vepřová |
50 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
125 ml |
Sůl |
3 špetka |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
Zaječí maso |
800 g |
Zvěřinový vývar |
250 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěný zaječí hřbet osolíme a opepříme. Tymián, rozmarýn, šalvěj, jalovec, skořici i hřebíček roztlučeme v hmoždíři. Přidáme nastrouhanou kůru z poloviny jednoho chemicky neošetřeného pomeranče. Zaječí hřbet potřeme vzniklou směsí a necháme alespoň hodinu marinovat.
- Předehřejeme troubu na 180°C. Do pekáče vlijeme olej, přidáme máslo a hřbet opečeme. Oškrábeme mrkev, celer, petržel, vše pokrájíme nadrobno. Nakrájenou zeleninu vložíme do pekáče, opečeme a přilijeme polovinu calvadosu. Pečeme ještě 25 minut.
- Omyjeme a oloupeme jablka, rozkrojíme je na polovinu, odstraníme jádřince. Poté rozkrájíme jablka na měsíčky.
- V pánvi na zbytku másla necháme zkaramelizovat cukr. Vmícháme do něj jablka a prohřejeme je, přilijeme zbytek calvadosu, zakryjeme poklicí a dvě minuty dusíme.
- Vyndáme hřbet z pekáče, odstraníme z něj slaninu, rozředíme vývarem vypečenou šťávu a provaříme ji na plotně. Přidáme brusinkový kompot a lisujeme přes síto. Vlijeme do omáčky smetanu a vaříme ji do zhoustnutí.