Letní rýžová pochoutka

Ingredience


Citronová kůra 2 kávová lžička
Citronová šťáva 2 ml
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Cukr vanilka 20 g
Rýže loupaná 200 g
Sůl 1 špetka
Vanilkový lusk 1 ks
Víno bílé 5 dl
Voda pitná 5 dl
Cukr krupice 3 polévková lžíce
Mléko plnotučné 5 dl
Pudinkový prášek - kakaový 40 g
Kompot jahodový 200 g
Kompot mandarinkový 200 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce vlijeme vodu a víno. Slabě osolíme, přisypeme cukr a opranou rýži. Necháme rýži 120 minut nabobtnat. Hrnec s rýží postavíme na sporák a přisypeme vanilkový cukr, přidáme vanilku a na mírném ohni za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Kaši stáhneme z ohně, vmícháme do ní jemně nastrouhanou citrónovou kůru a šťávu. Kaši nalijeme do ploché nádoby a necháme ztuhnout.
  2. Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme pudinkový prášek, cukr. Za stálého míchání uvaříme hustý krém, který ještě teplý nalijeme na vychladlou a ztuhlou rýžovou kaši. Opět necháme odležet.
  3. Následně pochoutku nakrájíme na úhledné porce, které pokládáme na jednotlivé dezertní talířky. Každou porci bohatě ozdobíme jahodovým a mandarinkovým kompotový ovocem. Těsně před podáváním na porce nastříkáme vyšlehanou šlehačkou a servírujeme.