Letní rýžová pochoutka
Ingredience
Citronová kůra |
2 kávová lžička |
Citronová šťáva |
2 ml |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
20 g |
Rýže loupaná |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Víno bílé |
5 dl |
Voda pitná |
5 dl |
Cukr krupice |
3 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
5 dl |
Pudinkový prášek - kakaový |
40 g |
Kompot jahodový |
200 g |
Kompot mandarinkový |
200 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do hrnce vlijeme vodu a víno. Slabě osolíme, přisypeme cukr a opranou rýži. Necháme rýži 120 minut nabobtnat. Hrnec s rýží postavíme na sporák a přisypeme vanilkový cukr, přidáme vanilku a na mírném ohni za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Kaši stáhneme z ohně, vmícháme do ní jemně nastrouhanou citrónovou kůru a šťávu. Kaši nalijeme do ploché nádoby a necháme ztuhnout.
- Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme pudinkový prášek, cukr. Za stálého míchání uvaříme hustý krém, který ještě teplý nalijeme na vychladlou a ztuhlou rýžovou kaši. Opět necháme odležet.
- Následně pochoutku nakrájíme na úhledné porce, které pokládáme na jednotlivé dezertní talířky. Každou porci bohatě ozdobíme jahodovým a mandarinkovým kompotový ovocem. Těsně před podáváním na porce nastříkáme vyšlehanou šlehačkou a servírujeme.