Listové koláčky s jablky a kysanou smetanou

Ingredience


Cukr skořicový 1 ks
Jablka 350 g
Listové těsto 500 g
Med včelí 3 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Sirup javorový 3 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 180 ml
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytá jablka osušíme, rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jadřince, oloupeme je a nakrájíme na plátky.
  2. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále (1 lžíce hladká mouka) na plát silný asi 3 mm. Kulatou formičkou o průměru přibližně 8-10 cm vykrojíme kolečka, na ně poklademe plátky jablek. Volné okraje těsta asi 1.5 cm potřeme rozšlehaným vajíčkem. Jablka pokapeme medem, posypeme skořicovým cukrem a dáme je na plech vyložený pečícím papírem. Koláčky pečeme při 190°C - 200°C přibližně 20 minut dozlatova.
  3. Vychladlé koláčky ozdobíme hustou zakysanou smetanou, kterou ozdobně pokapeme javorovým sirupem a podáváme.