Listové koláčky s jablky a kysanou smetanou
Ingredience
Cukr skořicový |
1 ks |
Jablka |
350 g |
Listové těsto |
500 g |
Med včelí |
3 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Sirup javorový |
3 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
180 ml |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytá jablka osušíme, rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jadřince, oloupeme je a nakrájíme na plátky.
- Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále (1 lžíce hladká mouka) na plát silný asi 3 mm. Kulatou formičkou o průměru přibližně 8-10 cm vykrojíme kolečka, na ně poklademe plátky jablek. Volné okraje těsta asi 1.5 cm potřeme rozšlehaným vajíčkem. Jablka pokapeme medem, posypeme skořicovým cukrem a dáme je na plech vyložený pečícím papírem. Koláčky pečeme při 190°C - 200°C přibližně 20 minut dozlatova.
- Vychladlé koláčky ozdobíme hustou zakysanou smetanou, kterou ozdobně pokapeme javorovým sirupem a podáváme.