Cibulové rizoto s burgundskou omáčkou a koriandrem
Ingredience
Česnek |
6 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cibule červená |
150 g |
Koriandr čerstvý |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
2 dl |
Pepř bílý |
2 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
0.5 ks |
Rýže Arborio |
300 g |
Šalotka |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Tuk |
80 g |
Víno burgundské |
750 ml |
Vývar zeleninový |
1 l |
Zázvor celý |
30 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve připravíme omáčku. Šalotku oloupeme, překrojíme na poloviny a pozvolna orestujeme na rozpáleném másle. Na cca 15 minut přemístíme do trouby předehřáté na 170 °C a necháme zvolna rozdusit. Po vyjmutí přilijeme víno, přivedeme k varu a na mírném ohni redukujeme omáčku cca 30 minut, až se cibule rozvaří. Mezitím přisypeme nastrouhaný zázvor. Poté vše ponorným mixérem rozmixujeme, ochutíme solí a pepřem a přecedíme přes jemné síto. Vmícháme na kusky nasekaný koriandr a uchováme teplé.
- Pórek očistíme, pokrájíme na středně silná kolečka a ta ještě přepůlíme. Nasypeme do vody a jakmile se pórek vymyje, scedíme a na sítu necháme okapat.
- Na rizoto rozpustíme tuk v zapékacím kastrolu, přidáme nadrobno nasekanou červenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a necháme mírně zesklovatět. Přisypeme pórek a propranou rýži. Za stálého míchání několik minut orestujeme, přilijeme polovinu vývaru, zavaříme a odstavíme. Osolíme a ochutíme bílým pepřem. Zalijeme zbylým vývarem, zakryjeme poklicí a přemístíme do trouby předehřáté na 200 °C. Po několika minutách vypneme troubua a rizoto necháme v teple dojít.
- Na dozdobení připravíme cibulové klubíčko. Oloupanou cibuli pokrájíme na kolečka a vrstvy od sebe oddělíme. Poprášíme moukou a v oleji rozpáleném na 220 °C osmažíme dozlatova. Po vyjmutí necháme oschnout na papírové utěrce.
- Z rizota vykrojíme pomocí formičky malé komínky, postavíme je do středu talířů, kolem rozdělíme vinnou omáčku a dozdobíme nasekaným koriandrem. Navrch rizota posadíme hromádky smažené cibulky a ihned podáváme.