Tuňák s dušenou čekankou, mandlovým krémem a pečeným citronem
Ingredience
Bazalka |
0.5 polévková lžíce |
Čekanka |
4 ks |
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Citrony |
3 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Mandle |
150 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Olej olivový |
30 ml |
Pepř bílý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
0.5 polévková lžíce |
Šalvěj čerstvá |
1 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
300 ml |
Sůl |
2 kávová lžička |
Tuňák obecný |
500 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mandle nasekáme, lžíci jich odložíme, zbytek smícháme se smetanou a zvolna přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme cca 10 minut. Mírně osolíme a v mixéru rozmixujeme do hladké konzistence. Nakonec přecedíme přes jemné síto.
- Čekanku očistíme, odstraníme svrchní listy, vložíme do pekáčku, zalijeme olejem smíchaným s cukrem, šťávou vymačkanou z jednoho citronu, špetkou soli a přidáme trochu vody tak, aby byla čekanka ponořená. Vložíme do trouby předhřáté na 170 °C a pečeme doměkka cca 30 minut. Po vyjmutí necháme oschnout. Přemístíme do čistého pekáčku s máslem a v troubě při teplotě 200 °C dopečeme dalších 5 minut. Zalijeme mandlovou omáčkou, posypeme najemno nasekanými mandlemi a zapečeme ještě 10 minut.
- Rybu vykostíme, zbavíme kůže a v nejvyšším místě vykrojíme svíčkovou-polodlouhý, vysoký váleček. Mírně osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Po všech stranách obalíme v nasekaných bylinkách se strouhanou citronovou kůrou a na chladném místě necháme chvíli odležet. Krátce před podáváním maso ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji. Uprostřed musí zůstat růžové.
- Zbylé dva citroy omyjeme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme jádra. Řezem dolů opékáme nasucho několik minut na tálu nebo pánvi,až zhnědnou.
- Hotovou čekanku rozdělíme ke středům talířů, vedle ní naskládáme řezy masa a doplníme pečeným citronem. Dozdobíme omáčkou a ihned podáváme.