Tuňák s dušenou čekankou, mandlovým krémem a pečeným citronem

Ingredience


Bazalka 0.5 polévková lžíce
Čekanka 4 ks
Citronová kůra 1 kávová lžička
Citrony 3 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Mandle 150 g
Máslo čerstvé 100 g
Olej olivový 30 ml
Pepř bílý 1 špetka
Petržel kudrnka 0.5 polévková lžíce
Šalvěj čerstvá 1 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 300 ml
Sůl 2 kávová lžička
Tuňák obecný 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mandle nasekáme, lžíci jich odložíme, zbytek smícháme se smetanou a zvolna přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme cca 10 minut. Mírně osolíme a v mixéru rozmixujeme do hladké konzistence. Nakonec přecedíme přes jemné síto.
  2. Čekanku očistíme, odstraníme svrchní listy, vložíme do pekáčku, zalijeme olejem smíchaným s cukrem, šťávou vymačkanou z jednoho citronu, špetkou soli a přidáme trochu vody tak, aby byla čekanka ponořená. Vložíme do trouby předhřáté na 170 °C a pečeme doměkka cca 30 minut. Po vyjmutí necháme oschnout. Přemístíme do čistého pekáčku s máslem a v troubě při teplotě 200 °C dopečeme dalších 5 minut. Zalijeme mandlovou omáčkou, posypeme najemno nasekanými mandlemi a zapečeme ještě 10 minut.
  3. Rybu vykostíme, zbavíme kůže a v nejvyšším místě vykrojíme svíčkovou-polodlouhý, vysoký váleček. Mírně osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Po všech stranách obalíme v nasekaných bylinkách se strouhanou citronovou kůrou a na chladném místě necháme chvíli odležet. Krátce před podáváním maso ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji. Uprostřed musí zůstat růžové.
  4. Zbylé dva citroy omyjeme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme jádra. Řezem dolů opékáme nasucho několik minut na tálu nebo pánvi,až zhnědnou.
  5. Hotovou čekanku rozdělíme ke středům talířů, vedle ní naskládáme řezy masa a doplníme pečeným citronem. Dozdobíme omáčkou a ihned podáváme.