Telecí srdce dušené na víně

Ingredience


Kerblík 50 g
Máslo čerstvé 50 g
Mrkev kořen 2 ks
Olej z pšeničných klíčků 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Pórek 1 ks
Sůl 2 špetka
Telecí srdce 800 g
Víno bílé 125 ml
Víno portské 4 cl
Zakysaná smetana 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Telecí srdce omyjeme, osušíme a rozpůlíme.
  2. Opláchneme pórek a odkrojíme z něj kořínky a uvadlou zelenou část.
  3. Nakrájíme ho na asi 6cm kousky a rozpůlíme je. Oškrábeme mrkev a pokrájíme také na šesticentimetrové kousky, ty pak nastrouháme na plátky a ty ještě na jemné nudličky.
  4. Srdce osolíme a opepříme a zprudka orestujeme na asi 20 g rozehřátého másla. Ztlumíme teplotu, zalijeme portským vínem, přikryjeme a 10 minut dusíme.
  5. Ve druhé pánvi rozpustíme zbytek másla a opečeme na něm mrkev a pórek. Zalijeme bílým vínem, přikryjeme poklicí a dusíme.
  6. Hotové půlky srdce zabalíme do alobalu.
  7. Do pánve, kde jsme opékali telecí srdce, vložíme podušenou zeleninu a zalijeme zakysanou smetanou. Povaříme a přidáme nadrobno nasekaný kerblík.
  8. Telecí srdce pokrájíme na plátky a servírujeme se zeleninou.