Telecí srdce dušené na víně
Ingredience
Kerblík |
50 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mrkev kořen |
2 ks |
Olej z pšeničných klíčků |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Pórek |
1 ks |
Sůl |
2 špetka |
Telecí srdce |
800 g |
Víno bílé |
125 ml |
Víno portské |
4 cl |
Zakysaná smetana |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Telecí srdce omyjeme, osušíme a rozpůlíme.
- Opláchneme pórek a odkrojíme z něj kořínky a uvadlou zelenou část.
- Nakrájíme ho na asi 6cm kousky a rozpůlíme je. Oškrábeme mrkev a pokrájíme také na šesticentimetrové kousky, ty pak nastrouháme na plátky a ty ještě na jemné nudličky.
- Srdce osolíme a opepříme a zprudka orestujeme na asi 20 g rozehřátého másla. Ztlumíme teplotu, zalijeme portským vínem, přikryjeme a 10 minut dusíme.
- Ve druhé pánvi rozpustíme zbytek másla a opečeme na něm mrkev a pórek. Zalijeme bílým vínem, přikryjeme poklicí a dusíme.
- Hotové půlky srdce zabalíme do alobalu.
- Do pánve, kde jsme opékali telecí srdce, vložíme podušenou zeleninu a zalijeme zakysanou smetanou. Povaříme a přidáme nadrobno nasekaný kerblík.
- Telecí srdce pokrájíme na plátky a servírujeme se zeleninou.