Risotto s pečeným vepřovým kolenem, lilkem a cibulí
Ingredience
Kmín drcený |
2 kávová lžička |
Olej olivový extra panenský |
3 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vepřové koleno |
1 ks |
Voda pitná |
1 dl |
Cibule |
5 ks |
Lilek |
1 ks |
Ocet vinný |
0.5 kávová lžička |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel - nať |
1.5 polévková lžíce |
Rajčata sušená sterilovaná |
6 ks |
Sůl |
2 špetka |
Cibule |
2 ks |
Máslo čerstvé |
80 g |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Rýže Arborio |
1 balení |
Sůl mořská |
1 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
135 g |
Víno bílé |
1 dl |
Vývar zeleninový |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Očištěné, vykostěné a omyté vepřové koleno osušíme a potřeme olivovým olejem. Rozkrájíme ho na menší kusy, které osolíme, posypeme černým pepřem a pepřem 4 barev, kmínem a dáme ho do pekáče. K masu přilijeme 1 dl vody a dáme ho do předehřáté trouby na 200°C péct. Pečeme ho 30 minut, poté ho zakryjeme alobalem. Omytý celý lilek a očištěné cibule ve slupce zabalíme do alobalu a položíme je do pekáče k masu. Snížíme teplotu a vše pečeme při 180°C přibližně 60 minut. Upečené maso a lilek s cibulemi necháme chvilku vychladnout, maso pokrájíme na malé kousky a dáme ho i s výpekem do misky. Cibule oloupeme a spolu s neoloupaným lilkem je pokrájíme na malé kousky a přidáme k masu. Omyjeme petrželovou nať a drobně ji pokrájíme. Na nudličky nakrájíme sušená rajčata a s petrželkou je doložíme k masu. Vše promícháme, dochutíme případně solí i pepřem, přimícháme olivový olej a několik kapek octa. Připravenou směs rozdělíme na poloviny. Jednu část dáme do pekáče, který vrátíme do teplé trouby. Druhou část si necháme k dochucení risotta.
- Příprava risotta: Rýži v sítu důkladně promyjeme pod tekoucí vodou a necháme ji okapat. Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme a v hrnci na rozpáleném olivovém oleji ji zpěníme s 2 špetkami soli. Snížíme teplotu a pod poklicí ji pak budeme dusit asi 4-5 minut. Poté přidáme rýži, zvýšíme teplotu a za stálého míchání ji krátce osmažíme. Musíme dát hlavně pozor, aby se nám nepřipálila. Když rýže zesklovatí, přilijeme víno, promícháme a jakmile v rýži zůstane jen aróma po vínu, přilijeme 1,5 dl domácího zeleninového vývaru a snížíme teplotu. Rýži pomalu vaříme do doby, až se tekutina vyvaří, pak znovu přidáme 1,5 dl vývaru a špetku soli. Vývar musí rýži jen pokrýt. Toto opakujeme do doby, až se rýže uvaří. Během vaření rýži promícháme a případně dochutíme solí. Tento italský způsob vaření trvá přibližně 15-20 minut.
- Uvařenou rýži odstavíme z plotny, přidáme 100 g nastrouhaného parmezánu a 80 g másla. Vše důkladně promícháme a necháme rýži zakrytou poklicí 2 minuty. Poté do risotta přimícháme odloženou masovou směs na dochucení. Rozdělíme ho na talíře, do středu každé porce dáme teplou masovou směs (z trouby), rýži pokapeme extra olivovým olejem, posypeme parmazánem a hned podáváme.