Sekaná pečeně
Ingredience
Česnek |
10 g |
Cibule |
40 g |
Hovězí maso přední |
150 g |
Mléko polotučné |
100 ml |
Mouka polohrubá |
30 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Slanina vepřová |
40 g |
Strouhanka |
90 g |
Sůl |
20 g |
Tuk |
80 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřový bok |
220 g |
Vepřový ořez |
150 g |
Voda pitná |
150 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Hovězí a vepřové maso omyjeme, mírně osolíme a jemně umeleme s cibulí. Za postupného přilévání studené vody vymícháme na lepkavou hmotu.
- Vepřový bůček opláchneme, vykostíme a polovinu na hrubo umeleme, druhou polovinu nakrájíme na kostičky.
- Do masové hmoty přidáme strouhanku, mléko, rozmíchané vejce, pepř, česnek utřený se solí, prosátou mouku, umletý i nakrájený bůček a slaninu. Vše dobře promícháme a ze směsi tvarujeme šišky, které vkládáme do pekáče vytřeného tukem.
- Po krátkém zapečení sekanou podlijeme trochou vody a za občasného přelévání šťávou (výpekem) a dolévání vody ji upečeme do zlatavé barvy.
- Nakonec upečenou sekanou vyjmeme, výpek rozředíme vodou, přisolíme, přecedíme a převaříme.