Těstoviny zapečené s pórkem, sýrem a rajčaty
Ingredience
Bazalka |
1 hrst |
Česnek |
2 stroužek |
Máslo čerstvé |
25 g |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Pórek |
1 ks |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
500 g |
Strouhanka |
4 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Sýr Čedar |
150 g |
Sýr Parmezán |
150 g |
Voda pitná |
1 l |
Šalotka |
2 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Pórek očistíme, opláchneme studenou vodou a nakrájíme na kolečka. Sýry čedar i parmezán nastrouháme najemno. Bazalku opláchneme studenou vodou a okapanou najemno nasekáme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Šalotky nakrájíme na malé kousky. Rajčata nakrájíme na menší kousky.
- Do většího hrnce s dostatečným množstvím osolené vařící vody dáme vařit těstoviny. Uvařené těstoviny slijeme a necháme okapat.
- V nízkém hrnci rozehřejeme olej a krátce v něm osmahneme za stálého míchání nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek. Pak přidáme nakrájená rajčata a polovinu množství bazalky, opepříme, osolíme a necháme za občasného míchání 10 minut vařit.
- V jedné misce smícháme nastrouhaný čedar a parmezán, v druhé strouhanku se zbylou bazalkou.
- Zapékací mísu vytřeme máslem, na dno rozprostřeme třetinu rajčatové omáčky, na ni dáme třetinu uvařených těstovin, pak třetinu smíchaných nastrouhaných sýrů a vše opepříme a osolíme. Jednotlivé vrstvy pak ještě dvakrát zopakujeme, nahoře budou sýry. Ty posypeme směsí strouhanky a bazalky, navrch položíme plátky másla.
- Zapékací mísu vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 190 stupňů a vše necháme zapékat přibližně 25 minut, dokud se sýry neroztaví. Zapečené těstoviny rozdělíme na servírovací talíře a podáváme.