Těstoviny zapečené s pórkem, sýrem a rajčaty

Ingredience


Bazalka 1 hrst
Česnek 2 stroužek
Máslo čerstvé 25 g
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Pórek 1 ks
Rajčata loupaná (konzervovaná) 500 g
Strouhanka 4 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Sýr Čedar 150 g
Sýr Parmezán 150 g
Voda pitná 1 l
Šalotka 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pórek očistíme, opláchneme studenou vodou a nakrájíme na kolečka. Sýry čedar i parmezán nastrouháme najemno. Bazalku opláchneme studenou vodou a okapanou najemno nasekáme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Šalotky nakrájíme na malé kousky. Rajčata nakrájíme na menší kousky.
  2. Do většího hrnce s dostatečným množstvím osolené vařící vody dáme vařit těstoviny. Uvařené těstoviny slijeme a necháme okapat.
  3. V nízkém hrnci rozehřejeme olej a krátce v něm osmahneme za stálého míchání nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek. Pak přidáme nakrájená rajčata a polovinu množství bazalky, opepříme, osolíme a necháme za občasného míchání 10 minut vařit.
  4. V jedné misce smícháme nastrouhaný čedar a parmezán, v druhé strouhanku se zbylou bazalkou.
  5. Zapékací mísu vytřeme máslem, na dno rozprostřeme třetinu rajčatové omáčky, na ni dáme třetinu uvařených těstovin, pak třetinu smíchaných nastrouhaných sýrů a vše opepříme a osolíme. Jednotlivé vrstvy pak ještě dvakrát zopakujeme, nahoře budou sýry. Ty posypeme směsí strouhanky a bazalky, navrch položíme plátky másla.
  6. Zapékací mísu vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 190 stupňů a vše necháme zapékat přibližně 25 minut, dokud se sýry neroztaví. Zapečené těstoviny rozdělíme na servírovací talíře a podáváme.