Ovocné větrníky
Ingredience
Hera |
80 g |
Mouka polohrubá |
160 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
5 ks |
Voda pitná |
5 dl |
Cukr moučkový |
70 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Jahody zahradní |
500 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
400 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 22 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Vodu v hrnci osolíme, přivedeme k varu, přidáme na kousky nakrájenou Heru, pomalu necháme rozpustit. Do vroucí vody (za stálého míchání metlou) postupně přisypeme mouku, potom vezmeme vařečku a vypracujeme tuhé těsto, které se nelepí ani na vařečku, ani na stěny hrnce. Hrnec s těstem sundáme ze sporáku, necháme mírně vychladnout, stálým mícháním postupně vmícháváme jednotlivá vejce. Hotové těsto naplníme do cukrářského sáčku s hrubými zářezy.
- Nastříkáme kolečka (větší pusinky) na vymaštěný plech, potom větrníky vložíme do horké trouby, kterou 6 - 7 minut neotvíráme. Poté teplotu snížíme z 200°C na 170°C a větrníky ještě přibližně 10 - 15 minut dopékáme, potom je vytáhneme z trouby, necháme vychladnout.
- Pilkovým nožem je překrojíme na dvě části, smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem, naplníme jí spodní část. Do šlehačky naskládáme na malé kousky nakrájené jahody a přikryjeme horní části. Hotové větrníky posypeme moučkovým cukrem.