Ovocné větrníky

Ingredience


Hera 80 g
Mouka polohrubá 160 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 5 ks
Voda pitná 5 dl
Cukr moučkový 70 g
Cukr vanilka 20 g
Jahody zahradní 500 g
Smetana 33% (šlehačka) 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vodu v hrnci osolíme, přivedeme k varu, přidáme na kousky nakrájenou Heru, pomalu necháme rozpustit. Do vroucí vody (za stálého míchání metlou) postupně přisypeme mouku, potom vezmeme vařečku a vypracujeme tuhé těsto, které se nelepí ani na vařečku, ani na stěny hrnce. Hrnec s těstem sundáme ze sporáku, necháme mírně vychladnout, stálým mícháním postupně vmícháváme jednotlivá vejce. Hotové těsto naplníme do cukrářského sáčku s hrubými zářezy.
  2. Nastříkáme kolečka (větší pusinky) na vymaštěný plech, potom větrníky vložíme do horké trouby, kterou 6 - 7 minut neotvíráme. Poté teplotu snížíme z 200°C na 170°C a větrníky ještě přibližně 10 - 15 minut dopékáme, potom je vytáhneme z trouby, necháme vychladnout.
  3. Pilkovým nožem je překrojíme na dvě části, smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem, naplníme jí spodní část. Do šlehačky naskládáme na malé kousky nakrájené jahody a přikryjeme horní části. Hotové větrníky posypeme moučkovým cukrem.