Losos uzený na domácím grilu

Ingredience


Losos - filety 300 g
Olej olivový extra panenský 4 polévková lžíce
Oregano čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Rozmarýn čerstvý 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vezmeme 2 plátky z čerstvého lososa bez kůže (nebo filety z mraženého lososa), omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme z obou stran. Důkladně vetřeme do masa olivový olej. Omyté čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, oregano, petrželovou nať) omyjeme a vodu střepeme.
  2. Do vyšší kovové krabičky (např. od čaje) vložíme 2-3 hrstě dřevěných pilin, na ně poklademe snítky bylinek, na bylinky dáme dřevěnou nebo kovovou mřížku. Na mřížku položíme připravené plátky lososa, takže strany, kde byla kůže budou vespod. Krabičku uzavřeme víkem, do kterého jsme si udělali hřebíkem několik děr.
  3. Gril rozehřejeme na střední teplotu (180°C-220°C). Na mřížku položíme krabičku s lososem a "udíme" 10 minut. Poté krabičku s lososem odebereme z grilu a necháme 2-3 minuty lososa dojít. Sejmeme víko z krabičky a lososa podáváme.