Losos uzený na domácím grilu
Ingredience
Losos - filety |
300 g |
Olej olivový extra panenský |
4 polévková lžíce |
Oregano čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Rozmarýn čerstvý |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 5 min
-
Doba vaření: 12 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Vezmeme 2 plátky z čerstvého lososa bez kůže (nebo filety z mraženého lososa), omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme z obou stran. Důkladně vetřeme do masa olivový olej. Omyté čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, oregano, petrželovou nať) omyjeme a vodu střepeme.
- Do vyšší kovové krabičky (např. od čaje) vložíme 2-3 hrstě dřevěných pilin, na ně poklademe snítky bylinek, na bylinky dáme dřevěnou nebo kovovou mřížku. Na mřížku položíme připravené plátky lososa, takže strany, kde byla kůže budou vespod. Krabičku uzavřeme víkem, do kterého jsme si udělali hřebíkem několik děr.
- Gril rozehřejeme na střední teplotu (180°C-220°C). Na mřížku položíme krabičku s lososem a "udíme" 10 minut. Poté krabičku s lososem odebereme z grilu a necháme 2-3 minuty lososa dojít. Sejmeme víko z krabičky a lososa podáváme.