Zelenina zapékaná v zakysané smetaně
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Cuketa |
250 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mrkev kořen |
250 g |
Pepř bílý |
1 špetka |
Špenát listový čerstvý |
500 g |
Strouhanka |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Parmezán |
100 g |
Voda pitná |
2 l |
Zakysaná smetana |
200 ml |
Žampiony čerstvé |
250 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očistíme žampiony. Odřízneme okraje cuket, oškrábeme mrkve a přebereme listy špenátu. Mrkve, žampiony a cukety omyjeme a pokrájíme na plátky. Špenátové listy omyjeme.
- Do hrnce vlijeme vodu a osolíme ji. Předvaříme v ní zeleninu. Mrkev vaříme 5 minut. Cukety i žampiony vaříme po 2 minutách a špenát 1 minutu. Dáme zeleninu okapat na síto.
- Předehřejeme si troubu na 220°C. Velkou zapékací misku si vytřeme rozpůleným česnekem a vymažeme máslem. Plníme nádobu žampiony, špenátem, mrkví a cuketami.
- V misce si rozmícháme zakysanou smetanu s mlékem a sýrem. Zeleninu touto směsí zalijeme. Posypeme strouhankou. Zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby a zapékáme ještě 20 minut.