Zelenina zapékaná v zakysané smetaně

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Cuketa 250 g
Máslo čerstvé 20 g
Mléko polotučné 250 ml
Mrkev kořen 250 g
Pepř bílý 1 špetka
Špenát listový čerstvý 500 g
Strouhanka 1 polévková lžíce
Sůl 2 špetka
Sýr Parmezán 100 g
Voda pitná 2 l
Zakysaná smetana 200 ml
Žampiony čerstvé 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očistíme žampiony. Odřízneme okraje cuket, oškrábeme mrkve a přebereme listy špenátu. Mrkve, žampiony a cukety omyjeme a pokrájíme na plátky. Špenátové listy omyjeme.
  2. Do hrnce vlijeme vodu a osolíme ji. Předvaříme v ní zeleninu. Mrkev vaříme 5 minut. Cukety i žampiony vaříme po 2 minutách a špenát 1 minutu. Dáme zeleninu okapat na síto.
  3. Předehřejeme si troubu na 220°C. Velkou zapékací misku si vytřeme rozpůleným česnekem a vymažeme máslem. Plníme nádobu žampiony, špenátem, mrkví a cuketami.
  4. V misce si rozmícháme zakysanou smetanu s mlékem a sýrem. Zeleninu touto směsí zalijeme. Posypeme strouhankou. Zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby a zapékáme ještě 20 minut.