Zapečené brambory se smetanou a sýrem

Ingredience


Brambory 1 kg
Česnek 1 stroužek
Máslo čerstvé 20 g
Mléko polotučné 250 ml
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 2 špetka
Smetana 16% (pochoutková) 500 ml
Sůl 2 špetka
Sýr Ementál (Primátor) 100 g
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme a oškrábeme brambory. Pokrájíme je na tenké plátky. Vložíme je na síto. Propláchneme je studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou. Předehřejeme si troubu na 150°C.
  2. Velkou zapékací nádobu vytřeme rozpůleným česnekem a vymažeme máslem. Naplníme ji 1/3 z celkového množství brambor. Osolíme a opepříme vrstvu, přidáme muškátový oříšek a 1/3 nastrouhaného sýra. Zakryjeme další vrstvou brambor, které také osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem a přidáme nastrouhaný sýr. Pokračujeme ve vrstvení, dokud nespotřebujeme všechny brambory.
  3. V misce si rozmícháme smetanu s mlékem. Zalijeme s ní brambory.
  4. Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme 50 minut. Potom zvýšíme teplotu na 220°C a zapékáme ještě 20 minut. Podáváme.