Zapečené brambory se smetanou a sýrem
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Česnek |
1 stroužek |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Smetana 16% (pochoutková) |
500 ml |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Ementál (Primátor) |
100 g |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyjeme a oškrábeme brambory. Pokrájíme je na tenké plátky. Vložíme je na síto. Propláchneme je studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou. Předehřejeme si troubu na 150°C.
- Velkou zapékací nádobu vytřeme rozpůleným česnekem a vymažeme máslem. Naplníme ji 1/3 z celkového množství brambor. Osolíme a opepříme vrstvu, přidáme muškátový oříšek a 1/3 nastrouhaného sýra. Zakryjeme další vrstvou brambor, které také osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem a přidáme nastrouhaný sýr. Pokračujeme ve vrstvení, dokud nespotřebujeme všechny brambory.
- V misce si rozmícháme smetanu s mlékem. Zalijeme s ní brambory.
- Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme 50 minut. Potom zvýšíme teplotu na 220°C a zapékáme ještě 20 minut. Podáváme.