Koláč se směsí zeleniny

Ingredience


Bazalka 10 g
Chřest zelený 8 ks
Hrách zelený sušený 200 g
Kerblík 10 g
Květák 200 g
Listové těsto 300 g
Mrkev kořen 200 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel - nať 10 g
Rajčata 200 g
Smetana 16% (pochoutková) 200 ml
Sůl 2 špetka
Šunka dušená 100 g
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Předehřejeme si troubu na 200°C.
  2. Omyjeme chřest a oloupeme z něho spodní část, aby výhonek neměl víc než 11 cm. Odkrojené dolní části chřestu nakrájíme na kousky. Rozebereme na růžičky květák. Na 0,5 cm velké kostičky pokrájíme mrkev. Výhonky chřestu předvaříme 15 minut ve vroucí osolené vodě. Vyndáme je a ve vodě skoro doměkka uvaříme květák, mrkev a kousky chřestu. Uvařenou zeleninu necháme v sítu okapat.
  3. Na kostičky pokrájíme šunku.
  4. Vodou potřeme plátky listového těsta. Rozložíme je tak, aby se vzájemně překrývaly a vyválíme z nich koláč o průměru 28 cm. Rozevírací formu o průměru 24 cm vypláchneme studenou vodou a vyložíme ji těstem, které zatížíme sušeným hrachem. Předpečeme si koláč po dobu 10 minut, a poté hrách odstraníme.
  5. Předpečený koláč obložíme zeleninou a šunkou. Do tvaru hvězdice na něm upravíme výhonky chřestu a k okraji naskládáme rajčata.
  6. V misce si rozmícháme smetanu, vejce a nasekané bylinky: bazalku, petrželku a kerblík. Osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Zalijeme smetanovou směsí koláč a vložíme ho do trouby. Pečeme 40 minut.