Koláč se směsí zeleniny
Ingredience
Bazalka |
10 g |
Chřest zelený |
8 ks |
Hrách zelený sušený |
200 g |
Kerblík |
10 g |
Květák |
200 g |
Listové těsto |
300 g |
Mrkev kořen |
200 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel - nať |
10 g |
Rajčata |
200 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
200 ml |
Sůl |
2 špetka |
Šunka dušená |
100 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Předehřejeme si troubu na 200°C.
- Omyjeme chřest a oloupeme z něho spodní část, aby výhonek neměl víc než 11 cm. Odkrojené dolní části chřestu nakrájíme na kousky. Rozebereme na růžičky květák. Na 0,5 cm velké kostičky pokrájíme mrkev. Výhonky chřestu předvaříme 15 minut ve vroucí osolené vodě. Vyndáme je a ve vodě skoro doměkka uvaříme květák, mrkev a kousky chřestu. Uvařenou zeleninu necháme v sítu okapat.
- Na kostičky pokrájíme šunku.
- Vodou potřeme plátky listového těsta. Rozložíme je tak, aby se vzájemně překrývaly a vyválíme z nich koláč o průměru 28 cm. Rozevírací formu o průměru 24 cm vypláchneme studenou vodou a vyložíme ji těstem, které zatížíme sušeným hrachem. Předpečeme si koláč po dobu 10 minut, a poté hrách odstraníme.
- Předpečený koláč obložíme zeleninou a šunkou. Do tvaru hvězdice na něm upravíme výhonky chřestu a k okraji naskládáme rajčata.
- V misce si rozmícháme smetanu, vejce a nasekané bylinky: bazalku, petrželku a kerblík. Osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Zalijeme smetanovou směsí koláč a vložíme ho do trouby. Pečeme 40 minut.