Srnčí kýta na víně s rajčaty
Ingredience
Brusinky |
50 g |
Chilli omáčka |
0.5 kávová lžička |
Cibule |
3 ks |
Citrony |
2 ks |
Cukr krupice |
0.5 polévková lžíce |
Divoké koření celé |
1 kávová lžička |
Kečup ostrý |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sádlo škvařené |
100 g |
Slanina vepřová |
50 g |
Srnčí kýta |
700 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno červené |
2.5 dl |
Voda pitná |
2 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Kýtu vykostíme, odblaníme, omyjeme, prošpikujeme slaninou a dobře potřeme solí. V hrnci rozpálíme sádlo, přidáme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, přisypeme cukr a cibuli osmahneme do hnědého základu. Přilijeme ocet, přidáme 1 citron, nakrájený na tenké plátky a divoké koření. Ho hrnce vložíme připravenou kýtu, kterou zprudka opečeme ze všech stran. Následovně zalijeme teplou vodou, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka. Po dobu dušení podle potřeby podlijeme vodu. Měkké maso vyndáme z hrnce, necháme vychladnout a nakrájíme na plátky.
- Horkou šťávu rozmixujeme a přivedeme k varu. Přisypeme mouku a stálým mícháním osmažíme. Přidáme kečup, brusinky, chilli omáčku a pepř. Nakonec vlijeme víno, chvilku povaříme a omáčku stáhneme ze sporáku.
- Porce masa pokládáme na jednotlivé talíře. Přelijeme je teplou omáčkou, ozdobíme 1 plátkem citronu a s vhodnou přílohou podáváme.