Koláč plněný mrkví
Ingredience
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
650 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
5 polévková lžíce |
Dolin - Vermouth |
2 cl |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mrkev kořen |
500 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pomeranče |
0.5 ks |
Smetana 16% (pochoutková) |
100 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Zakysaná smetana |
100 ml |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Křehké těsto na zeleninový koláč [54393]:
- Do misky vsypeme mouku, přidáme chladné máslo, vlijeme vodu a přisypeme sůl. Vařečkou a podle potřeby i rukama vypracujeme hladké tužší těsto, které na 30 minut vložíme odpočinout do chladničky. Pak z něj vyválíme plát a rozprostřeme do formy.
- V pánvi rozehřejeme máslo a na něm podusíme na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev. Zalijeme vermutem a posypeme nadrobno nasekanou mrkvovou natí (2 lžíce). Osolíme a opepříme.
- V misce rozmícháme zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, dva žloutky, jedno celé vejce, kůru nastrouhanou z jedné poloviny chemicky neošetřeného pomeranče, směs osolíme a opepříme. Zalijeme smetanovou směsí koláč.
- Předehřejeme si troubu na 200 ºC. Pečeme 45 minut.