Koláč plněný žampiony

Ingredience


Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká T 650 650 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 5 polévková lžíce
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 40 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Provensálské koření 1 kávová lžička
Rajčata 2 ks
Smetana 16% (pochoutková) 100 ml
Sůl 1 špetka
Sýr Ementál (Primátor) 50 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Zakysaná smetana 100 ml
Žampiony čerstvé 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Křehké těsto na zeleninový koláč [54393]:
  2. Do misky vsypeme mouku, přidáme chladné máslo, vlijeme vodu a přisypeme sůl. Vařečkou a podle potřeby i rukama vypracujeme hladké tužší těsto, které na 30 minut vložíme odpočinout do chladničky. Pak z něj vyválíme plát, rozprostřeme ho do formy.
  3. Připravíme si žampionovou náplň. V pánvi rozehřejeme máslo. Oloupeme cibuli a pokrájíme ji na kostičky a vložíme do pánve. Orestujeme a přidáme k ní na plátky pokrájené žampiony. Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme slupku, oddělíme semínka a dužninu pokrájíme na kostičky. Přidáme do pánve a podusíme. Dušenou žampionovo-rajčatovou směs rozprostřeme na koláč.
  4. V misce si rozmícháme zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, žloutky, celé vejce, nastrouhaný sýr, nasekanou petrželku. Vše osolíme, opepříme a směsí zalijeme koláč. Předehřejeme si troubu na 200 ºC. Pečeme 45 minut. Koláč podáváme teplý.