Koláč plněný žampiony
Ingredience
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
650 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
5 polévková lžíce |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
40 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Provensálské koření |
1 kávová lžička |
Rajčata |
2 ks |
Smetana 16% (pochoutková) |
100 ml |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Ementál (Primátor) |
50 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Zakysaná smetana |
100 ml |
Žampiony čerstvé |
500 g |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Křehké těsto na zeleninový koláč [54393]:
- Do misky vsypeme mouku, přidáme chladné máslo, vlijeme vodu a přisypeme sůl. Vařečkou a podle potřeby i rukama vypracujeme hladké tužší těsto, které na 30 minut vložíme odpočinout do chladničky. Pak z něj vyválíme plát, rozprostřeme ho do formy.
- Připravíme si žampionovou náplň. V pánvi rozehřejeme máslo. Oloupeme cibuli a pokrájíme ji na kostičky a vložíme do pánve. Orestujeme a přidáme k ní na plátky pokrájené žampiony. Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme slupku, oddělíme semínka a dužninu pokrájíme na kostičky. Přidáme do pánve a podusíme. Dušenou žampionovo-rajčatovou směs rozprostřeme na koláč.
- V misce si rozmícháme zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, žloutky, celé vejce, nastrouhaný sýr, nasekanou petrželku. Vše osolíme, opepříme a směsí zalijeme koláč. Předehřejeme si troubu na 200 ºC. Pečeme 45 minut. Koláč podáváme teplý.