Voňavé hovězí se smetanovou kaší

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Bujón hovězí 3 dl
Celer bulvový 60 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Hovězí kýta 350 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 100 g
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 60 g
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Rozmarýn čerstvý 1 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Víno červené 2.5 dl
Brambory 500 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pažitka 1 polévková lžíce
Slanina vepřová 50 g
Smetana 33% (šlehačka) 2.5 dl
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 6 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí špalíček masa z kýty zbavíme blan, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očistíme, omyjeme a na menší kousky pokrájíme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli. Omyjeme bylinky - petrželovou a celerovou nať, tymián, rozmarýn, bobkové listy a snítky svážeme nití.
  2. V pekáči si rozpálíme extra olivový olej s máslem a zeleninu orestujeme dozlatova. Restujeme ji přibližně 3-4 minuty, poté přidáme maso a společně restujeme další 4 minuty. Maso osolíme, opepříme a přilijeme červené víno, hovězí bujón, rajský protlak, přiložíme svazek bylinek, 2 bobkové listy a vše promícháme. Pekáč zakryjeme a dáme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180°C. Maso pečeme 100 minut. Během pečení ho občas promícháme, podle chuti případně dosolíme a před dopečením dalších 20 minut zvýšíme teplotu na 200-220°C. Šťáva s masem začne houstnout, mělo by jí být ke konci pečení minimum.
  3. Zhruba 30 minut před dopečením masa oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostky, dáme do hrnce s 6 dl vody, 1 lžičkou soli a vaříme je doměkka 20 minut. Poté je scedíme a rozmačkáme. Když se ještě brambory vaří, pokrájíme uzenou slaninu na kostičky a v pánvi vysmažíme dokřupava. Omytou pažitku drobně pokrájíme a odložíme do misky. V rendlíku si přivedeme k varu smetanu a pomalu ji vaříme, až z ní zůstane polovina objemu. Dáváme pozor, aby se nám nepřipálila.
  4. Ve druhém rendlíku si rozpustíme máslo, které zamícháme do horkých rozmačkaných brambor. Dochutíme je solí, přilijeme smetanu a kaši vyšleháme. Rozdělíme ji na talíře, do středu smetanové kaše položíme maso, na maso dáme křupavou slaninu a vše pokapeme šťávou z masa. Porce posypeme pažitkou a servírujeme.