Voňavé hovězí se smetanovou kaší
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Bujón hovězí |
3 dl |
Celer bulvový |
60 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Cibule |
2 ks |
Hovězí kýta |
350 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
100 g |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
60 g |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Rozmarýn čerstvý |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Víno červené |
2.5 dl |
Brambory |
500 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
50 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.5 dl |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
6 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Hovězí špalíček masa z kýty zbavíme blan, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očistíme, omyjeme a na menší kousky pokrájíme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli. Omyjeme bylinky - petrželovou a celerovou nať, tymián, rozmarýn, bobkové listy a snítky svážeme nití.
- V pekáči si rozpálíme extra olivový olej s máslem a zeleninu orestujeme dozlatova. Restujeme ji přibližně 3-4 minuty, poté přidáme maso a společně restujeme další 4 minuty. Maso osolíme, opepříme a přilijeme červené víno, hovězí bujón, rajský protlak, přiložíme svazek bylinek, 2 bobkové listy a vše promícháme. Pekáč zakryjeme a dáme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180°C. Maso pečeme 100 minut. Během pečení ho občas promícháme, podle chuti případně dosolíme a před dopečením dalších 20 minut zvýšíme teplotu na 200-220°C. Šťáva s masem začne houstnout, mělo by jí být ke konci pečení minimum.
- Zhruba 30 minut před dopečením masa oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostky, dáme do hrnce s 6 dl vody, 1 lžičkou soli a vaříme je doměkka 20 minut. Poté je scedíme a rozmačkáme. Když se ještě brambory vaří, pokrájíme uzenou slaninu na kostičky a v pánvi vysmažíme dokřupava. Omytou pažitku drobně pokrájíme a odložíme do misky. V rendlíku si přivedeme k varu smetanu a pomalu ji vaříme, až z ní zůstane polovina objemu. Dáváme pozor, aby se nám nepřipálila.
- Ve druhém rendlíku si rozpustíme máslo, které zamícháme do horkých rozmačkaných brambor. Dochutíme je solí, přilijeme smetanu a kaši vyšleháme. Rozdělíme ji na talíře, do středu smetanové kaše položíme maso, na maso dáme křupavou slaninu a vše pokapeme šťávou z masa. Porce posypeme pažitkou a servírujeme.