Kapr jako námořník
Ingredience
Bílá cibulka |
20 ks |
Cibule |
2 ks |
Kapr obecný |
1 kg |
Máslo čerstvé |
170 g |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Sůl |
2 kávová lžička |
Víno bílé |
200 ml |
Voda pitná |
350 ml |
Žampiony čerstvé |
150 g |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Očištěného kapra vykostíme, nakrájíme na větší kostky, vložíme do kastrolu, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, pepř a sůl, zalijeme vínem a 1/4 l vody, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Povaříme 4 minuty, pak odstavíme z ohně, porce masa vyjmeme a uchováme v teple. Vývar přecedíme.
- Za 100 g másla a 2 lžic hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem, rozšleháme metlou na řídkou omáčku, kterou na mírném ohni vaříme, až omáčka zhoustne.
- Očištěné žampióny nakrájíme na plátky, dáme do malého hrnku, zalijeme trochou vývaru a přiklopené téměř nasucho vaříme přibližně 5 minut.
- Malé cibulky oloupeme, naskládáme do malého pekáčku vymazaného 70 g másla, přidáme 1 lžičku cukru, přisolíme, zalijeme 100 ml vody a v troubě upečeme dorůžova. Do hotové omáčky vmícháme šlehačku.
- Na porce kapra navršíme cibulky a žampióny a podáváme přelité omáčkou.