Kapr jako námořník

Ingredience


Bílá cibulka 20 ks
Cibule 2 ks
Kapr obecný 1 kg
Máslo čerstvé 170 g
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Sůl 2 kávová lžička
Víno bílé 200 ml
Voda pitná 350 ml
Žampiony čerstvé 150 g
Cukr krupice 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěného kapra vykostíme, nakrájíme na větší kostky, vložíme do kastrolu, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, pepř a sůl, zalijeme vínem a 1/4 l vody, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Povaříme 4 minuty, pak odstavíme z ohně, porce masa vyjmeme a uchováme v teple. Vývar přecedíme.
  2. Za 100 g másla a 2 lžic hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem, rozšleháme metlou na řídkou omáčku, kterou na mírném ohni vaříme, až omáčka zhoustne.
  3. Očištěné žampióny nakrájíme na plátky, dáme do malého hrnku, zalijeme trochou vývaru a přiklopené téměř nasucho vaříme přibližně 5 minut.
  4. Malé cibulky oloupeme, naskládáme do malého pekáčku vymazaného 70 g másla, přidáme 1 lžičku cukru, přisolíme, zalijeme 100 ml vody a v troubě upečeme dorůžova. Do hotové omáčky vmícháme šlehačku.
  5. Na porce kapra navršíme cibulky a žampióny a podáváme přelité omáčkou.