Pečené bažantí stehno s borůvkami, mrkvový knedlík a kedlubnové zelí
Ingredience
Droždí |
30 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Mouka pšeničná hrubá |
800 g |
Mrkev kořen |
200 g |
Sůl |
25 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Žemle tuková |
3 ks |
Bažantí stehno |
4 ks |
Borůvky |
100 g |
Jalovec |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Cibule |
150 g |
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
3 polévková lžíce |
Džem borůvkový |
50 g |
Kedlubna |
3 ks |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
100 g |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Perník |
80 g |
Petržel kořen |
100 g |
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
200 ml |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
200 ml |
Vývar zeleninový |
500 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve si připravíme řídký kvásek na kendlíky. Část mléka mírně ohřejeme, přisypeme 100 g mouky a rozdrobené droždí. Kvásek odložíme na teplé místo a necháme chvíli kynout. Mezitím očistíme a oškrábeme mrkev a pokrájíme na malé kostičky. Ty krátce blanšírujeme ve vroucí vodě. Zbylou mouku prosijeme do mísy, přisypeme sůl, nakrájené housky a promícháme. Uprostřed vytvoříme důlek, vlijeme kvásek a zaděláme ho s troškou mouky. Znovu necháme krátce kynout. Poté přidáme vejce rozkvedlané se zbytkem mléka a
- vypracujeme nepříliš tuhé těsto. Nakonec vmícháme připravenou mrkev. Zakryté necháme těsto kynout cca 30 minut. Rozdělíme na 2 části, propracujeme na bochánky a po několika minutách kynutí z nich vytvarujeme knedlíky. Vložíme do vroucí vody, opatrně zvedneme ode dna a vaříme 20-25 minut.
- Konce kostiček stehen v místě kloubů oddělíme a důkladně očistíme nožem. Obalíme je alobalem, aby při pečení nezčernaly. Každou porci osolíme, naplníme borůvkami a vložíme do pekáče. Přisypeme kuličky pepře a jalovce a zakryté alobalem vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Pečeme cca 20 minut, poté odkryjeme a dopečeme dalších 15 minut. Mezitím nepodléváme.
- Během pečení najemno nakrájíme cibuli a kořenovou zeleninu na omáčku a krátce osmahneme v kastrůlku na rozpáleném oleji. Směs shrneme na stranu kastrolu a do středu nasypeme za stálého míchání 2 lžíce cukru. Necháme ho zkaramelizovat, zalijeme vývarem a černým pivem. Promícháme se zeleninou a důkladně provaříme. Z másla a mouky připravíme žlutou jíšku, kterou vmícháme do omáčky společně s nastrouhaným perníkem a zavařeninou. Znovu provaříme a scedíme do čistého kastrůlku. Ochutíme citronovou šťávou, solí a osladíme cukrem.
- Na zelí očistíme kedlubny a pokrájíme na nudličky. Na rozpáleném másle zpěníme nasekanou cibulku, přidáme kedlubnu, osolíme, zastříkneme vínem a podusíme.
- Na talíře rozdělíme nakrájené knedlíky, do středu dáme zelí, přidáme maso, přelijeme a doplníme omáčkou a ihned podáváme.