Maková roláda s tvarohem

Ingredience


Citronová kůra 1 kávová lžička
Cukr krupice 80 g
Cukr vanilka 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 7 g
Mák mletý 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 650 g
Vaječný bílek slepičí 3 ks
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Cukr moučkový 150 g
Cukr vanilka 40 g
Džem pomerančový 70 g
Máslo čerstvé 150 g
Rozinky tmavé 50 g
Tvaroh měkký 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žloutky dáme do misky, přidáme 40 g cukru a vyšleháme na hustou pěnu. Z bílků, cukru a vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Do sněhu zlehka přimícháme pěnu ze žloutků, postupně vmícháme citronovou kůru a prosátou mouku, spolu s kypřícím práškem. Nakonec přimícháme mák a zlehka promícháme.
  2. Plech vyložíme pečícím papírem, vlijeme těsto a rozetřeme ho po celé ploše plechu. Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby, při teplotě 200°C pečeme 8-10 minut. Upečený korpus i s papírem vybereme z plechu. Utěrku posypeme moukou a korpus na ni položíme papírem nahoru. Necháme vychladnout a opatrně sundáme papír.
  3. Příprava tvarohové náplně: máslo nakrájíme na kousky a dáme do misky. Přisypeme 80 g cukru, vanilkový cukr a spolu dobře rozšleháme. Po částech přidáváme tvaroh. Nakonec přidáme rozinky a vařečkou promícháme.
  4. Vychladlý korpus potřeme džemem, potom tvarohovou náplní. Pomocí utěrky korpus stočíme do rolády, povrch rolády posypeme zbylým moučkovým cukrem. Ihned vložíme do lednice nejméně na 30 minut. Potom krájíme na úhledná kolečka.