Roláda plněná kakaovou náplní
Ingredience
Cukr krupice |
80 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
7 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
650 g |
Vaječný bílek slepičí |
3 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Čokoláda hořká |
100 g |
Cukr krupice |
50 g |
Kakao |
3 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
400 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 14 porcí
- Žloutky dáme do misky, přidáme 40 g cukru a vyšleháme na hustou pěnu. Z bílků, cukru a vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Do sněhu zlehka přimícháme pěnu ze žloutků, postupně vmícháme prosátou mouku, spolu s kypřícím práškem.
- Plech vyložíme pečícím papírem, vlijeme těsto a rozetřeme ho po celé ploše plechu. Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby, při teplotě 200°C pečeme 8-10 minut. Upečený korpus i s papírem vybereme z plechu. Položíme ho na moukou posypanou utěrku, pečícím papírem nahoru. Necháme vychladnout a opatrně sundáme pečící papír.
- Příprava kakaové náplně: smetanu vlijeme do kastrůlku, přisypeme cukr a vaříme do rozpuštění cukru. Prosáté kakao přidáme do horké smetany a stálým mícháním povaříme 2 minuty. Stáhneme ze sporáku, za občasného promíchání necháme mírně vychladnout a vložíme na celou noc do lednice. Potom smetanu šlehačem vyšleháme na tuhou kakaovou náplň. Půlkou náplně potřeme upečený korpus, pomocí utěrky svineme do rolády a i s utěrkou dáme do lednice zatuhnout. Následovně sundáme utěrku, celou roládu potřeme druhou půlkou náplně. Posypeme nastrouhanou čokoládou a opět vložíme do lednice. Krájíme na úhledná kolečka pilkovým nožem.