Špikovaná játra s restovanou zeleninou

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Hovězí vývar základní 1 dl
Játra hovězí 800 g
Kapary 20 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Protlak rajčatový 4 polévková lžíce
Šalvěj čerstvá 1 polévková lžíce
Špek 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Víno červené 3 dl
Celer bulvový 0.333333 ks
Cuketa 80 g
Kedlubna 1 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Olej olivový extra panenský 1 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 5 dl
Olej chilli 1 kávová lžička
Rajčata 12 ks
Sůl 2 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí játra omyjeme a osušíme. Špek nakrájíme na hranolky silné necelý centimetr. Pomocí špikovací jehly játra prošpikujeme. Očistíme a omyjeme mrkev, celer, cuketu, cibuli, česnek a kedlubnu. Zeleninu (mrkev, celer, kedlubna, cuketa) nakrájíme na hranolky.
  2. V hrnci si rozpálíme máslo s olejem, na něm zprudka játra orestujeme z každé strany dozlatova. Osolíme je, opepříme, přidáme cibuli, kterou spolu s játry smažíme dorůžova. Přilijeme hovězí vývar. Přidáme bobkové listy, rajský protlak, omyté lístky šalvěje a játra pod poklicí dusíme přibližně 20 minut.
  3. Mezitím si v rendlíku přivedeme k varu 5 dl vody. Jakmile se začne vařit, vložíme do ní zeleninu a vaříme ji 1 minutu. Poté ji scedíme, zchladíme pod studenou vodou a necháme okapat. V pánvi si rozehřejeme na správnou teplotu olivový olej s máslem a pokrájenou zeleninu krátce orestujeme (1-2 minuty). Ochutíme ji solí, čerstvě pomletým pepřem a vyjmeme ji z omastku.
  4. Když jsou játra měkké, vyjmeme je, šťávu přecedíme a hustou směs propasírujeme zpět do hrnce. Štávu dochutíme prolisovaným česnekem a kapary. Přidáme červené víno a necháme přejít varem.
  5. Cherry rajčata omyjeme, osušíme, rozkrájíme na poloviny a ochutíme je solí. Na plátky pokrájená játra dáme na talíře, Ozdobně k nim položíme restovanou zeleninu a cherry rajčata, která pokapeme chilli olejem a servírujeme.