Špikovaná játra s restovanou zeleninou
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Hovězí vývar základní |
1 dl |
Játra hovězí |
800 g |
Kapary |
20 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Protlak rajčatový |
4 polévková lžíce |
Šalvěj čerstvá |
1 polévková lžíce |
Špek |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno červené |
3 dl |
Celer bulvový |
0.333333 ks |
Cuketa |
80 g |
Kedlubna |
1 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej olivový extra panenský |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
2 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
5 dl |
Olej chilli |
1 kávová lžička |
Rajčata |
12 ks |
Sůl |
2 špetka |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hovězí játra omyjeme a osušíme. Špek nakrájíme na hranolky silné necelý centimetr. Pomocí špikovací jehly játra prošpikujeme. Očistíme a omyjeme mrkev, celer, cuketu, cibuli, česnek a kedlubnu. Zeleninu (mrkev, celer, kedlubna, cuketa) nakrájíme na hranolky.
- V hrnci si rozpálíme máslo s olejem, na něm zprudka játra orestujeme z každé strany dozlatova. Osolíme je, opepříme, přidáme cibuli, kterou spolu s játry smažíme dorůžova. Přilijeme hovězí vývar. Přidáme bobkové listy, rajský protlak, omyté lístky šalvěje a játra pod poklicí dusíme přibližně 20 minut.
- Mezitím si v rendlíku přivedeme k varu 5 dl vody. Jakmile se začne vařit, vložíme do ní zeleninu a vaříme ji 1 minutu. Poté ji scedíme, zchladíme pod studenou vodou a necháme okapat. V pánvi si rozehřejeme na správnou teplotu olivový olej s máslem a pokrájenou zeleninu krátce orestujeme (1-2 minuty). Ochutíme ji solí, čerstvě pomletým pepřem a vyjmeme ji z omastku.
- Když jsou játra měkké, vyjmeme je, šťávu přecedíme a hustou směs propasírujeme zpět do hrnce. Štávu dochutíme prolisovaným česnekem a kapary. Přidáme červené víno a necháme přejít varem.
- Cherry rajčata omyjeme, osušíme, rozkrájíme na poloviny a ochutíme je solí. Na plátky pokrájená játra dáme na talíře, Ozdobně k nim položíme restovanou zeleninu a cherry rajčata, která pokapeme chilli olejem a servírujeme.