Ovocný dort s ořechy

Ingredience


Cukr krupice 180 g
Cukr vanilka 20 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Máslo čerstvé 80 g
Mouka pšeničná hladká T 650 650 g
Mouka pšeničná hrubá 30 g
Pomerančová kůra 2 kávová lžička
Vaječný bílek slepičí 6 ks
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
Cukr krupice 60 g
Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 3 dl
Pudinkový prášek - vanilkový 40 g
Broskve 50 g
Hroznové víno 50 g
Kompot jahodový 50 g
Mandarinky 50 g
Ořechy vlašské 70 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dortovou formu vymažeme 30 g másla vysypeme hrubou moukou. Máslo v mikrovlnné troubě rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme 50 g másla, prosátou mouku, spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka, ale důkladně, promícháme, aby nezůstala na dně mouka. Připravené těsto ihned vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby. Při 170stupňové teplotě pečeme 35 minut. Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme vychladnout ve formě.
  2. Do kastrůlku vlijeme mléko, cukr, pudinkový prášek, vanilkový cukr. Za stálého míchání vaříme až do zhoustnutí pudinku. Ihned stáhneme z ohně, stálým mícháním necháme vychladnout. Pudink rozšleháme šlehačem, přimícháme na kousky nakrájené změklé máslo a vyšleháme na hladký krém. Z krému odebereme 4 lžíce krému, necháme zatím stranou. Ostatním krémem potřeme korpus ve formě.
  3. Kompotové ovoce přelijeme přes cedník, necháme okapat a podle vlastní fantazie nakrájíme. Potom střídavě naaranžujeme jahody, hroznové víno, mandarinky a broskve. Povrch přelijeme dortovým želé a vrátíme zpátky do lednice ztuhnout.
  4. Nakonec sundáme plechové strany dortové formy. Okraje dortu potřeme krémem a ozdobíme pomletými ořechy. Potom dort krájíme na úhledné porce, které servírujeme na jednotlivých dezertních talířcích.