Ovocný dort s ořechy
Ingredience
Cukr krupice |
180 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
650 g |
Mouka pšeničná hrubá |
30 g |
Pomerančová kůra |
2 kávová lžička |
Vaječný bílek slepičí |
6 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
Cukr krupice |
60 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
3 dl |
Pudinkový prášek - vanilkový |
40 g |
Broskve |
50 g |
Hroznové víno |
50 g |
Kompot jahodový |
50 g |
Mandarinky |
50 g |
Ořechy vlašské |
70 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Dortovou formu vymažeme 30 g másla vysypeme hrubou moukou. Máslo v mikrovlnné troubě rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme 50 g másla, prosátou mouku, spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka, ale důkladně, promícháme, aby nezůstala na dně mouka. Připravené těsto ihned vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby. Při 170stupňové teplotě pečeme 35 minut. Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme vychladnout ve formě.
- Do kastrůlku vlijeme mléko, cukr, pudinkový prášek, vanilkový cukr. Za stálého míchání vaříme až do zhoustnutí pudinku. Ihned stáhneme z ohně, stálým mícháním necháme vychladnout. Pudink rozšleháme šlehačem, přimícháme na kousky nakrájené změklé máslo a vyšleháme na hladký krém. Z krému odebereme 4 lžíce krému, necháme zatím stranou. Ostatním krémem potřeme korpus ve formě.
- Kompotové ovoce přelijeme přes cedník, necháme okapat a podle vlastní fantazie nakrájíme. Potom střídavě naaranžujeme jahody, hroznové víno, mandarinky a broskve. Povrch přelijeme dortovým želé a vrátíme zpátky do lednice ztuhnout.
- Nakonec sundáme plechové strany dortové formy. Okraje dortu potřeme krémem a ozdobíme pomletými ořechy. Potom dort krájíme na úhledné porce, které servírujeme na jednotlivých dezertních talířcích.