Smetanovo-křenová omáčka s uzeným jazykem

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Hovězí uzený jazyk 1 kg
Nové koření celé 5 ks
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
Cukr krupice 1.5 kávová lžička
Hovězí vývar základní 1.5 dl
Křen 220 g
Ocet kvasný lihový 0.5 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 2.5 dl
Sůl 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Uzený jazyk důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce s 1 litrem vody, přidáme očištěnou cibuli s česnekem, bobkovým listem, novým kořením, solí a pomalu pod poklicí vaříme 70-80 minut.
  2. Přibližně 15 minut před dovařením uvaříme smetanovo-křenovou omáčku. Oloupeme, omyjeme křen, který jemně nastrouháme. V hrnci rozpustíme máslo, do kterého přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji hovězím vývarem, jíšku rozšleháme metličkou, aby se netvořily hrudky a pomalu ji vaříme 5 minut. Přidáme sůl, cukr a ocet, vaříme další 2-3 minuty. Nakonec přidáme sladkou smetanu a za stálého míchání přidáme křen.
  3. Uvařený měkký jazyk vyjmeme z vývaru, dáme do síta, propláchneme znovu pod studenou vodou a sloupneme ho. Přes vlákno jazyk nakrájíme na plátky. Na talíře nalijeme smetanovo-křenovou omáčku. Na ni poklademe ozdobně plátky jazyka a servírujeme.