Smetanovo-křenová omáčka s uzeným jazykem
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Hovězí uzený jazyk |
1 kg |
Nové koření celé |
5 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Cukr krupice |
1.5 kávová lžička |
Hovězí vývar základní |
1.5 dl |
Křen |
220 g |
Ocet kvasný lihový |
0.5 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.5 dl |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Uzený jazyk důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce s 1 litrem vody, přidáme očištěnou cibuli s česnekem, bobkovým listem, novým kořením, solí a pomalu pod poklicí vaříme 70-80 minut.
- Přibližně 15 minut před dovařením uvaříme smetanovo-křenovou omáčku. Oloupeme, omyjeme křen, který jemně nastrouháme. V hrnci rozpustíme máslo, do kterého přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji hovězím vývarem, jíšku rozšleháme metličkou, aby se netvořily hrudky a pomalu ji vaříme 5 minut. Přidáme sůl, cukr a ocet, vaříme další 2-3 minuty. Nakonec přidáme sladkou smetanu a za stálého míchání přidáme křen.
- Uvařený měkký jazyk vyjmeme z vývaru, dáme do síta, propláchneme znovu pod studenou vodou a sloupneme ho. Přes vlákno jazyk nakrájíme na plátky. Na talíře nalijeme smetanovo-křenovou omáčku. Na ni poklademe ozdobně plátky jazyka a servírujeme.