Řecký domácí salát s arabským chlebem
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Chléb Pita |
2 plátek |
Cibule |
2 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Ocet vinný |
4 polévková lžíce |
Okurka salátová |
1 ks |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Olivy černé |
4 polévková lžíce |
Oregano sušené |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
1 hrst |
Rajčata |
3 ks |
Salát hlávkový |
1 ks |
Sůl |
1 špetka |
Sýr balkánský |
200 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Rajčata a okurku omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky. Hlávkový salát opláchneme studenou vodou a okapané listy natrháme. Olivy vypeckujeme.
- V míse smícháme ocet, olivový olej a cukr, dochutíme pepřem a solí, marinádu smícháme v míse se zeleninou a olivami. Salát necháme v chladu odležet.
- Česnek oloupeme, nakrájíme ho nadrobno a smícháme s máslem, jemně nasekaným oreganem a polovinou petrželky.
- Arabský chléb rozčtvrtíme a příčně ho rozkrojíme. Vnitřek chleba potřeme ochuceným máslem a necháme krátce opékat na grilu.
- Do salátu přimícháme nakrájený sýr a zbylou petrželku, rozdělíme ho do misek a podáváme s opečeným chlebem.