Řecký domácí salát s arabským chlebem

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Chléb Pita 2 plátek
Cibule 2 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Ocet vinný 4 polévková lžíce
Okurka salátová 1 ks
Olej olivový 3 polévková lžíce
Olivy černé 4 polévková lžíce
Oregano sušené 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kudrnka 1 hrst
Rajčata 3 ks
Salát hlávkový 1 ks
Sůl 1 špetka
Sýr balkánský 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rajčata a okurku omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky. Hlávkový salát opláchneme studenou vodou a okapané listy natrháme. Olivy vypeckujeme.
  2. V míse smícháme ocet, olivový olej a cukr, dochutíme pepřem a solí, marinádu smícháme v míse se zeleninou a olivami. Salát necháme v chladu odležet.
  3. Česnek oloupeme, nakrájíme ho nadrobno a smícháme s máslem, jemně nasekaným oreganem a polovinou petrželky.
  4. Arabský chléb rozčtvrtíme a příčně ho rozkrojíme. Vnitřek chleba potřeme ochuceným máslem a necháme krátce opékat na grilu.
  5. Do salátu přimícháme nakrájený sýr a zbylou petrželku, rozdělíme ho do misek a podáváme s opečeným chlebem.