Pajšl po česku
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Játra vepřová |
300 g |
Nové koření celé |
5 ks |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
2 polévková lžíce |
Vepřové plíce |
600 g |
Vepřové srdce |
300 g |
Vepřový jazyk |
300 g |
Voda pitná |
4 l |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Smetana 16% (pochoutková) |
2 dl |
Smetana 33% (šlehačka) |
3.5 dl |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vepřové plíce, jazyk, srdce a játra dobře očistíme a omyjeme. Maso dáme do hrnce asi se 2 l vody, s 1 lžíci soli a přivedeme k varu.
- Maso pomalu vaříme asi 5-10 minut. Poté ho vyjmeme, vodu vylijeme, maso kromě jazyka vrátíme do hrnce, zalijeme čistou vodou. Jazyk omyjeme pod studenou vodou, oloupeme a dáme do hrnce k ostatnímu masu. Poté přidáme sůl, celou očištěnou cibuli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření. Pod pokličkou maso vaříme asi 70 minut doměkka.
- Uvařené vnitřnosti scedíme, vývar zachytíme. Plíčky oddělíme od průdušnic, ze srdce odstraníme tvrdší části a vše nakrájíme na tenké nudličky.
- Ve druhém hrnci si rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme 1 l scezeného vývaru. Metličkou jíšku rozšleháme dohladka a asi 10 minut mírně povaříme. Nakonec přimícháme sladkou (2 dl) a zakysanou smetanu (2 dl), dochutíme solí, bílým pepřem a cukrem a omáčku necháme přejít varem.
- Ještě si vyšleháme sladkou smetanu (1.5 dl) na hustou šlehačku. Pajšl na talířích ozdobíme kopečkem šlehačky a podáváme.