Pajšl po česku

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Cibule 1 ks
Játra vepřová 300 g
Nové koření celé 5 ks
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Sůl 2 polévková lžíce
Vepřové plíce 600 g
Vepřové srdce 300 g
Vepřový jazyk 300 g
Voda pitná 4 l
Máslo čerstvé 150 g
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Cukr krupice 2 kávová lžička
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Smetana 16% (pochoutková) 2 dl
Smetana 33% (šlehačka) 3.5 dl
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřové plíce, jazyk, srdce a játra dobře očistíme a omyjeme. Maso dáme do hrnce asi se 2 l vody, s 1 lžíci soli a přivedeme k varu.
  2. Maso pomalu vaříme asi 5-10 minut. Poté ho vyjmeme, vodu vylijeme, maso kromě jazyka vrátíme do hrnce, zalijeme čistou vodou. Jazyk omyjeme pod studenou vodou, oloupeme a dáme do hrnce k ostatnímu masu. Poté přidáme sůl, celou očištěnou cibuli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření. Pod pokličkou maso vaříme asi 70 minut doměkka.
  3. Uvařené vnitřnosti scedíme, vývar zachytíme. Plíčky oddělíme od průdušnic, ze srdce odstraníme tvrdší části a vše nakrájíme na tenké nudličky.
  4. Ve druhém hrnci si rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme 1 l scezeného vývaru. Metličkou jíšku rozšleháme dohladka a asi 10 minut mírně povaříme. Nakonec přimícháme sladkou (2 dl) a zakysanou smetanu (2 dl), dochutíme solí, bílým pepřem a cukrem a omáčku necháme přejít varem.
  5. Ještě si vyšleháme sladkou smetanu (1.5 dl) na hustou šlehačku. Pajšl na talířích ozdobíme kopečkem šlehačky a podáváme.