Kakaové řezy s oříšky

Ingredience


Cukr krupice 180 g
Cukr vanilka 20 g
Kakao 2 polévková lžíce
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Máslo čerstvé 80 g
Mouka pšeničná hladká T 650 650 g
Mouka pšeničná hrubá 60 g
Vaječný bílek slepičí 6 ks
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
Čokoláda na vaření 300 g
Cukr krupice 160 g
Kakao 100 g
Ořechy lískové 100 g
Smetana 33% (šlehačka) 700 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plech vymažeme 30 g másla, vysypeme hrubou moukou. Máslo (50 g) v mikrovlnné troubě rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme rozpuštěné máslo, prosátou mouku spolu s kypřícím práškem a kakao a vařečkou zlehka, ale důkladně, aby nám nezůstala na dně mouka, promícháme. Připravené těsto ihned vlijeme na plech a vložíme do předehřáté trouby. Při 170°C teplotě pečeme 40 minut. Upečený korpus vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a vyklopíme z plechu. Korpus rozřízneme po délce na 2 půlky.
  2. Příprava krému: do kastrůlku vlijeme 500 ml smetany, přisypeme cukr, přidáme prosáté kakao a svaříme dohromady. Stáhneme ze sporáku, vložíme kousky čokolády a mícháme až do rozpuštění čokolády. Vložíme do lednice vychladnout a ztuhnout. Následovně šlehačem rozšleháme na hladký krém.
  3. Půlkou krému potřeme první díl korpusu, položíme druhý díl, který potřeme zbylým krémem. Vložíme do lednice zatuhnout. Nakonec nakrájíme na řezy. Servírujeme na jednotlivých dezertních talířcích. Těsně před podáváním každý řez ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a oloupanými celými oříšky.