Dort Bezé s kokosem

Ingredience


Cukr moučkový 300 g
Cukr vanilka 20 g
Kokos strouhaný 300 g
Mouka pšeničná hrubá 6 polévková lžíce
Vaječný bílek slepičí 9 ks
Čokoládové lanýže 100 g
Cukr moučkový 160 g
Káva instantní 1 polévková lžíce
Lupínky kokosové 100 g
Máslo čerstvé 270 g
Vaječný žloutek slepičí 9 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve připravíme těsto: Bílky v misce rozšleháme na řídkou pěnu. Přisypeme cukr, vyšleháme tuhý sníh, do něj vsypeme prosátou mouku s vanilkovým cukrem, nakonec vmícháme kokos. Těsto rozdělíme na čtyři díly. Plech vyložíme pečícím papírem a do středu naneseme do tvaru kruhu o velikosti dortové formy těsto. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme 25 - 30 minut. Upečené korpusy vybereme z plechu, necháme vychladnout a opatrně sundáme papír. Na jednom plechu můžeme péct jen jeden díl. Proto musíme péct každý díl korpusu zvlášť.
  2. V horké vodní lázni nejdříve šleháme žloutky s půlkou cukru tak dlouho, než získáme hustou hmotu. Přidáme kávu, vybereme z vodní lázně a šleháme až do vychladnutí. Máslo vyšleháme se zbylým cukrem do pěny, smícháme spolu se žloutkovou hmotou.
  3. Připravený krém natřeme na první díl korpusu čtvrtinou krému. Tak pokračujeme až do posledního korpusu. Povrch a strany potřeme zbylým krémem, obalíme kokosovými lupínky a dáme do lednice ztuhnout. Povrch dortu ozdobíme čokoládovými hoblinami.
  4. Krájíme na úhledné dortové porce. Podáváme na jednotlivých dezertních talířcích.