Dort Bezé s kokosem
Ingredience
Cukr moučkový |
300 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Kokos strouhaný |
300 g |
Mouka pšeničná hrubá |
6 polévková lžíce |
Vaječný bílek slepičí |
9 ks |
Čokoládové lanýže |
100 g |
Cukr moučkový |
160 g |
Káva instantní |
1 polévková lžíce |
Lupínky kokosové |
100 g |
Máslo čerstvé |
270 g |
Vaječný žloutek slepičí |
9 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Nejdříve připravíme těsto: Bílky v misce rozšleháme na řídkou pěnu. Přisypeme cukr, vyšleháme tuhý sníh, do něj vsypeme prosátou mouku s vanilkovým cukrem, nakonec vmícháme kokos. Těsto rozdělíme na čtyři díly. Plech vyložíme pečícím papírem a do středu naneseme do tvaru kruhu o velikosti dortové formy těsto. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme 25 - 30 minut. Upečené korpusy vybereme z plechu, necháme vychladnout a opatrně sundáme papír. Na jednom plechu můžeme péct jen jeden díl. Proto musíme péct každý díl korpusu zvlášť.
- V horké vodní lázni nejdříve šleháme žloutky s půlkou cukru tak dlouho, než získáme hustou hmotu. Přidáme kávu, vybereme z vodní lázně a šleháme až do vychladnutí. Máslo vyšleháme se zbylým cukrem do pěny, smícháme spolu se žloutkovou hmotou.
- Připravený krém natřeme na první díl korpusu čtvrtinou krému. Tak pokračujeme až do posledního korpusu. Povrch a strany potřeme zbylým krémem, obalíme kokosovými lupínky a dáme do lednice ztuhnout. Povrch dortu ozdobíme čokoládovými hoblinami.
- Krájíme na úhledné dortové porce. Podáváme na jednotlivých dezertních talířcích.