Vepřový domácí prejt zapékaný v těstě s lepenicí

Ingredience


Listové těsto 500 g
Bobkový list 1 ks
Cibule 2 ks
Játra vepřová 250 g
Majoránka 0.5 polévková lžíce
Nové koření celé 4 ks
Pepř černý celý 6 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Vepřové koleno 500 g
Vepřový bok 250 g
Voda pitná 2 l
Brambory 400 g
Cibule 1 ks
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Vepřové škvarky 50 g
Voda pitná 8 dl
Zelí kysané 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve uvaříme prejt. Do většího hrnce dáme omyté maso: ovarové koleno, vepřový bůček, vepřová játra, přidáme očištěnou celou cibuli, bobkový list, celý pepř, nové koření a sůl. Maso zalijeme přibližně 1,5 - 2 litry vody a uvaříme do měkka při mírnější teplotě (vaříme přibližně 90 - 110 minut).
  2. Listové těsto rozválíme na plát, ten rozdělíme na 5 dílů. Každým dílem vyložíme vyšší, žáruvzdornou formičku tak, že okraje těsta budou přečnívat přes okraje. Očištěné 2 větší cibule drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme sádlo (2 lžíce) a cibuli zpěníme do růžova. Polovinu odložíme, tu použijeme do brambor, druhou polovinu cibule dáme později do mletého masa.
  3. Měkké uvařené maso pokrájíme na kousky a jemně ho pomeleme na masovém strojku. Pomleté maso v míse důkladně promícháme s 1 zpěněnou cibulí, pepřem, majoránkou a solí podle chuti. Směs rozdělíme do připravených formiček s těstem a vložíme do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme přibližně 15 - 20 minut, tedy do doby, až jsou okraje těsta a prejt upečené do zlatova.
  4. Mezitím přibližně 30 minut před dovařením masa oloupeme a omyjeme brambory. Pokrájíme je na kostky, dáme do hrnce s 6 - 7 dl vody, přidáme sůl, kmín a brambory uvaříme do měkka. Vaříme je 20 minut. Kysané zelí vložíme do rendlíku, přilijeme 1 dl vody a podusíme pod poklicí asi 10 minut.
  5. Uvařené brambory slijeme a rozšťoucháme. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce sádla, na něm rozehřejeme vepřové škvarky, šťouchané brambory smícháme s podušenou cibulí, škvarky se sádlem a kysaným zelím. Takto upravenou bramborovou "lepenici" dochutíme solí a podáváme k upečenému prejtu.