Celerový salát s ananasem a oříšky
Ingredience
Majonéza |
200 g |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Pomerančová šťáva |
6 ml |
Smetana 12% (konzumní) |
100 g |
Sůl |
2 špetka |
Ananas |
300 g |
Celer řapíkatý |
250 g |
Citronová šťáva |
3 ml |
Cukr krupice |
0.5 polévková lžíce |
Hrušky |
200 g |
Ořechy lískové pražené |
150 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 6 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zálivka: připravíme ji z majonézy, smetany s pepřem, špetky soli, pomerančové šťávy a medu. Před dalším použitím ji odložíme do lednice. Do vhodného kastrůlku vlijeme vodu, přilijeme citrónovou šťávu, přivedeme k varu.
- Celer důkladně očistíme, oloupeme, omyjeme, nakrájíme na malé kostky a ty ihned vložíme do vroucí vody. Povaříme 5 - 6 minut do křupava. Celer nesmí být rozvařený, ale křupavý. Scedíme, necháme okapat, vychladnout, smícháme s připravenou zálivkou. Do zálivky přidáme oloupaná, na stejně velké kousky jako celer nakrájené hrušky a čerstvý ananas, nakonec vmícháme hrubě nakrájené oříšky. Podle vlastní chuti dochutíme zbytkem soli, pepřem, lze i cukrem.
- Hotový salát vychladíme, necháme odležet, podle porci rozdělíme do jednotlivých salátových mističek.