Celerový salát s ananasem a oříšky

Ingredience


Majonéza 200 g
Med včelí 1 polévková lžíce
Pomerančová šťáva 6 ml
Smetana 12% (konzumní) 100 g
Sůl 2 špetka
Ananas 300 g
Celer řapíkatý 250 g
Citronová šťáva 3 ml
Cukr krupice 0.5 polévková lžíce
Hrušky 200 g
Ořechy lískové pražené 150 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zálivka: připravíme ji z majonézy, smetany s pepřem, špetky soli, pomerančové šťávy a medu. Před dalším použitím ji odložíme do lednice. Do vhodného kastrůlku vlijeme vodu, přilijeme citrónovou šťávu, přivedeme k varu.
  2. Celer důkladně očistíme, oloupeme, omyjeme, nakrájíme na malé kostky a ty ihned vložíme do vroucí vody. Povaříme 5 - 6 minut do křupava. Celer nesmí být rozvařený, ale křupavý. Scedíme, necháme okapat, vychladnout, smícháme s připravenou zálivkou. Do zálivky přidáme oloupaná, na stejně velké kousky jako celer nakrájené hrušky a čerstvý ananas, nakonec vmícháme hrubě nakrájené oříšky. Podle vlastní chuti dochutíme zbytkem soli, pepřem, lze i cukrem.
  3. Hotový salát vychladíme, necháme odležet, podle porci rozdělíme do jednotlivých salátových mističek.