Hovězí ragú s rajským protlakem

Ingredience


Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Hovězí maso přední 500 g
Hovězí vývar základní 150 ml
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Muškátový oříšek 0.5 kávová lžička
Olej olivový 3 polévková lžíce
Oregano sušené 2 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Rajčata 400 g
Slanina vepřová 180 g
Sůl 1 špetka
Víno červené 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Celerovou nať propláchneme pod tekoucí vodou a nasekáme nadrobno.
  2. Cibuli, česnek, slaninu a rajčata pokrájíme na drobné kousky. Hovězí maso krájíme na kostky, velké cca 2 x 2cm.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej s máslem, na rozehřátém tuku orestujeme nakrájenou cibuli se slaninou a s celerem. Potom k orestované slanině a zelenině přidáme nakrájený česnek i kousky hovězího masa, za stálého míchání opékáme, dokud kousky masa nezhnědnou, dále mícháme, směs opékáme ještě dalších 10 minut. Po této době posypeme maso lžící hladké mouky, přidáme rajčatový protlak a za důkladného promíchávání vaříme asi 2 minuty. Přisypeme pokrájená rajčata, zalijeme 150 ml hovězího vývaru, 150 ml červeného vína a za stálého míchání přivedeme směs k varu. Po dosažení varu omáčku ochutíme špetkou pepře, soli, dvěma lžičkami oregána a 1/2 lžičky muškátového oříšku. Ochucenou omáčku vaříme 45 minut na mírném ohni za občasného míchání. Tuto masovou omáčku servírujeme teplou.