Vepřový zabíjačkový guláš s játry podávaný v chlebu

Ingredience


Chléb konzumní 1.5 kg
Cibule 500 g
Játra vepřová 150 g
Kečup 1 polévková lžíce
Kmín drcený 2 kávová lžička
Majoránka 1.5 polévková lžíce
Masový vývar 1.4 l
Mléko polotučné 2 dl
Paprika mletá pálivá 0.5 kávová lžička
Paprika mletá sladká 2 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sádlo škvařené 150 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Vepřová plec 500 g
Vepřová slezina 0.5 ks
Vepřové ledvinky 1 ks
Vepřové srdce 0.5 ks
Vepřový jazyk 0.5 ks
Vepřový lalok 300 g
Zázvor mletý 0.5 kávová lžička
Žemle tuková 4 ks
Pepř černý mletý 3 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Šalotka 2 ks
Sůl 3 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřovou ledvinu rozkrojíme podélně na poloviny, očistíme, pokrájíme na kousky, dobře ji promyjeme pod tekoucí vodou a dáme do misky s 2 dl mléka na 20 minut. Poté maso z ledviny scedíme a znovu promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
  2. Maso z vepřového plecka, laloku a játra, 1/2 srdce, 1/2 jazyka a 1/2 sleziny omyjeme, osušíme a pokrájíme na kousky velikosti sousta.
  3. Očištěné cibule drobně pokrájíme a v hrnci na rozpáleném sádle usmažíme dozlatova. Přidáme všechno maso, promícháme, přidáme kmín, pepř, červenou sladkou a pálivou papriku, mletý zázvor, majoránku, sůl a vše za stálého míchání osmažíme dozlatova. Když se z masa zredukuje šťáva, je téměř vysmažené, přilijeme vývar a pod poklicí dusíme doměkka přibližně 60 minut.
  4. Ze 4 malých bochánků chleba (nebo velkých chlebových žemlí) odřežeme "pokličky" přibližně 1/3 vrchní části. Střídku z chleba vydlabeme. 20 minut před dovařením přidáme do guláše lžíci rajského kečupu a nastrouhaný větší tvrdší plátek chleba.
  5. Hotový guláš dochutíme pepřem i solí. Očistíme šalotky a pokrájíme je na tenké plátky. Omyjeme snítku (1 lžíce) petrželové natě a lístky otrháme na ozdobu. Malé bochánky chleba před podáváním rozpečeme v předehřáté troubě na 200°C (asi 7-10 minut).
  6. Guláš rozdělíme do vydlabaných chlebů. Ozdobíme cibulí, petrželkou a podáváme.