Vepřový zabíjačkový guláš s játry podávaný v chlebu
Ingredience
Chléb konzumní |
1.5 kg |
Cibule |
500 g |
Játra vepřová |
150 g |
Kečup |
1 polévková lžíce |
Kmín drcený |
2 kávová lžička |
Majoránka |
1.5 polévková lžíce |
Masový vývar |
1.4 l |
Mléko polotučné |
2 dl |
Paprika mletá pálivá |
0.5 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
2 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
150 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vepřová plec |
500 g |
Vepřová slezina |
0.5 ks |
Vepřové ledvinky |
1 ks |
Vepřové srdce |
0.5 ks |
Vepřový jazyk |
0.5 ks |
Vepřový lalok |
300 g |
Zázvor mletý |
0.5 kávová lžička |
Žemle tuková |
4 ks |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
3 špetka |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vepřovou ledvinu rozkrojíme podélně na poloviny, očistíme, pokrájíme na kousky, dobře ji promyjeme pod tekoucí vodou a dáme do misky s 2 dl mléka na 20 minut. Poté maso z ledviny scedíme a znovu promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
- Maso z vepřového plecka, laloku a játra, 1/2 srdce, 1/2 jazyka a 1/2 sleziny omyjeme, osušíme a pokrájíme na kousky velikosti sousta.
- Očištěné cibule drobně pokrájíme a v hrnci na rozpáleném sádle usmažíme dozlatova. Přidáme všechno maso, promícháme, přidáme kmín, pepř, červenou sladkou a pálivou papriku, mletý zázvor, majoránku, sůl a vše za stálého míchání osmažíme dozlatova. Když se z masa zredukuje šťáva, je téměř vysmažené, přilijeme vývar a pod poklicí dusíme doměkka přibližně 60 minut.
- Ze 4 malých bochánků chleba (nebo velkých chlebových žemlí) odřežeme "pokličky" přibližně 1/3 vrchní části. Střídku z chleba vydlabeme. 20 minut před dovařením přidáme do guláše lžíci rajského kečupu a nastrouhaný větší tvrdší plátek chleba.
- Hotový guláš dochutíme pepřem i solí. Očistíme šalotky a pokrájíme je na tenké plátky. Omyjeme snítku (1 lžíce) petrželové natě a lístky otrháme na ozdobu. Malé bochánky chleba před podáváním rozpečeme v předehřáté troubě na 200°C (asi 7-10 minut).
- Guláš rozdělíme do vydlabaných chlebů. Ozdobíme cibulí, petrželkou a podáváme.