Vepřové demi-glace - základ masových omáček
Ingredience
Celer bulvový |
170 g |
Cibule |
200 g |
Kosti vepřové |
1 kg |
Masový vývar |
2 l |
Mrkev kořen |
170 g |
Pepř černý celý |
1.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
160 g |
Slanina vepřová |
200 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno červené |
7 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 1200 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vepřové kosti z kotlety očistíme a dobře omyjeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. Uzenou slaninu pokrájíme na kostičky. Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky.
- Ve větším hrnci rozehřejeme slaninu, na ni osmažíme kosti dozlatova. Poté je vyjmeme, na omastek přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, promícháme a společně smažíme dozlatova. Přilijeme 7 dl červeného vína a 2 litry silného masového vývaru. Přidáme sůl, celý pepř a vývar přivedeme k varu. Poté ztlumíme teplotu a vývar budeme vařit tak, že bude pod poklicí jen lehce probublávat.
- Základ masových omáček "demi-glace" vaříme pomalu 20 hodin. Poté jej scedíme a svaříme přibližně na 5-6 dl.