Vepřové demi-glace - základ masových omáček

Ingredience


Celer bulvový 170 g
Cibule 200 g
Kosti vepřové 1 kg
Masový vývar 2 l
Mrkev kořen 170 g
Pepř černý celý 1.5 kávová lžička
Petržel kořen 160 g
Slanina vepřová 200 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno červené 7 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřové kosti z kotlety očistíme a dobře omyjeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. Uzenou slaninu pokrájíme na kostičky. Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejeme slaninu, na ni osmažíme kosti dozlatova. Poté je vyjmeme, na omastek přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, promícháme a společně smažíme dozlatova. Přilijeme 7 dl červeného vína a 2 litry silného masového vývaru. Přidáme sůl, celý pepř a vývar přivedeme k varu. Poté ztlumíme teplotu a vývar budeme vařit tak, že bude pod poklicí jen lehce probublávat.
  3. Základ masových omáček "demi-glace" vaříme pomalu 20 hodin. Poté jej scedíme a svaříme přibližně na 5-6 dl.