Vepřová plec na černém pivu se žlutou dýní
Ingredience
Pečivo pšeničné běžné máslové |
4 ks |
Celer bulvový |
100 g |
Česnek |
5 stroužek |
Chléb samožitný |
1 krajíc |
Cibule |
200 g |
Hovězí vývar základní |
1.5 l |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mrkev kořen |
100 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Pivo tmavé 12% 4,0% obj. |
5 dl |
Rozmarýn čerstvý |
3 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vepřová plec |
600 g |
Rozmarýn čerstvý |
1 polévková lžíce |
Česnek |
7 stroužek |
Dýně Hokkaidó |
600 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Plochou (loupanou) plec pez kosti omyjeme, osušíme a nakrájíme přibližně na 150 g porce. Očistíme a nadrobno pokrájíme cibule. Očistíme 12 stroužků česneku. Žlutou dýni typu Hokkaidó omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek, oloupeme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očištěnou mrkev a kousek celeru omyjeme a jemně nastrouháme. 4 snítky čerstvého rozmarýnu (4 lžíce) opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
- V hrnci rozpálíme 100 g másla a dozlatova orestujeme cibuli (asi 2 minuty), přidáme 5 stroužků prolisovaného česneku a nastrouhanou zeleninu. Promícháme a restujeme ještě 5 minut. Přilijeme 1.5 litru vývaru, který přivedeme k varu. Do vývaru vložíme maso, zmírníme teplotu a pod poklicí dusíme do poloměkka přibližně 30 minut. Poté přilijeme sladké černé pivo, přidáme sůl, pepř, 3 snítky rozmarýnu a maso dusíme ještě přibližně 30 minut doměkka.
- V druhém hrnci rozpustíme 100 g másla, na něm pod poklicí podusíme dýni se 7 stroužky prolisovaného česneku. Během dušení dýni osolíme a posypeme bílým pepřem. Dusíme asi 15-20 minut.
- Měkké maso vyjmeme a vaříme do doby, až tekutinu zredukujeme asi na 7 dl. Šťávu zahustíme nastrouhaným chlebem, povaříme asi 2 minuty, maso vložíme zpět a provaříme další 1 minutu.
- Maso se šťávou rozdělíme na talíře, obložíme kostkami dušené dýně, ozdobíme snítkou rozmarýnu a servírujeme s bílým křupavým pečivem.