Vepřová krkovice vařená v sádle s česnekem a bylinkami
Ingredience
Česnek |
20 stroužek |
Chléb konzumní |
5 krajíc |
Cibule |
1 ks |
Hořčice kremžská |
100 g |
Majoránka čerstvá |
2 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
2 polévková lžíce |
Vepřová krkovička |
1 kg |
Sádlo škvařené |
700 g |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 250 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Vepřovou omytou a osušenou krkovici rozkrojíme na dvě části. Každou stáhneme provázkem tak, že z masa utvoříme válečky. Maso osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Očistíme velkou cibuli a pokrájíme ji nadrobno. Očistíme 2 paličky česneku (asi 20 stroužků) a pokrájíme je. Čerstvý tymián a čerstvou majoránku omyjeme pod tekoucí vodou a necháme je oschnout.
- Ve vyšším, větším hrnci si rozpálíme sádlo a špalíčky masa orestujeme z každé strany dozlatova. Restujeme celkem asi 8 minut. Maso vyjmeme, na výpek dáme cibuli, kterou osmažíme dorůžova, přidáme česnek, celé snítky bylinek, promícháme a krátce, asi 1 minutu ještě smažíme. Poté přidáme maso a vše zalijeme rozehřátým vyškvařeným sádlem (1-1,8 kg). Sádla dáme tolik, aby maso bylo zcela v sádle ponořené. Záleží na velikosti nádoby.
- Krkovici v sádle zvolna vaříme - tzv. "táhneme" při mírné teplotě 90°C 3-4 hodiny. Poté ji v sádle necháme vychladnout do druhého dne.
- Druhý den sádlo z krkovice odstraníme, maso pokrájíme na plátky a podáváme s chlebem a hořčicí.