Vepřový kaldoun - hustá krémová polévka z vepřových žeber
Ingredience
Celer bulvový |
150 g |
Cibule |
1 ks |
Mrkev kořen |
200 g |
Nudle domácí |
100 g |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
150 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.2 dl |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vepřová žebra |
1 kg |
Voda pitná |
2.5 l |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 g |
Mléko polotučné |
1 dl |
Mouka polohrubá |
4 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rohlíky bílé |
2 ks |
Špek |
20 g |
Sůl |
2 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Vepřový bok uzený |
30 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 190 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Vepřová žebra omyjeme a dáme do hrnce s 2,5 l vody, přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a žebra vaříme tak, že voda bude jen mírně probublávat. Vaříme 3 hodiny.
- Připravíme si zavářku - špekové knedlíčky s bylinkami: Špek (nejlépe domácí) a uzený prorostlý bůček nakrájíme na drobné kostičky. Omyjeme petrželku s pažitkou, vodu z bylinek setřepeme a drobně je pokrájíme.
- Kostičky špeku rozpustíme v rendlíku a vysmažíme je na zlaté škvarky. Necháme je vychladnout. 2 rohlíky pokrájíme na kostky, dáme je do mísy a zalijeme mlékem. Poté k nim přidáme vychladlé škvarky i s omastkem, na malé kostičky pokrájený uzený bůček, polohrubou mouku (2 lžíce), vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a směs dobře promícháme. Necháme ji asi 10 minut odpočinout, poté ze směsi vytvoříme malé kulaté knedlíčky o průměru přibližně 3 cm, které obalíme v polohrubé mouce (2-lžíce).
- Ještě očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a cibuli. Přibližně po 135 minutách vaření vepřových žeber, dáme do polévky všechnu zeleninu vcelku. Po 3 hodinách vaření polévku scedíme, maso ze žeber obereme a zeleninu nakrájíme na kousky.
- Vývar znovu přivedeme k varu. V pánvi na rozehřátém másle usmažíme z hladké mouky světlou jíšku, kterou zahustíme vývar. Za občasného promíchání jíšku povaříme asi 5 minut. Poté vložíme do polévky špekové knedlíčky, domácí široké nudle, pokrájené maso, polévku dochutíme solí, pepřem a vaříme 7-8 minut.
- Nakonec do polévky přimícháme našlehanou sladkou smetanu. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Kaldoun s nudlemi a knedlíčky rozlijeme do talířů, porce posypeme pažitkou a servírujeme.