Vepřový kaldoun - hustá krémová polévka z vepřových žeber

Ingredience


Celer bulvový 150 g
Cibule 1 ks
Mrkev kořen 200 g
Nudle domácí 100 g
Pažitka 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 150 g
Smetana 33% (šlehačka) 1.2 dl
Sůl 2 kávová lžička
Vepřová žebra 1 kg
Voda pitná 2.5 l
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 60 g
Mléko polotučné 1 dl
Mouka polohrubá 4 polévková lžíce
Muškátový oříšek 2 špetka
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rohlíky bílé 2 ks
Špek 20 g
Sůl 2 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Vepřový bok uzený 30 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřová žebra omyjeme a dáme do hrnce s 2,5 l vody, přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a žebra vaříme tak, že voda bude jen mírně probublávat. Vaříme 3 hodiny.
  2. Připravíme si zavářku - špekové knedlíčky s bylinkami: Špek (nejlépe domácí) a uzený prorostlý bůček nakrájíme na drobné kostičky. Omyjeme petrželku s pažitkou, vodu z bylinek setřepeme a drobně je pokrájíme.
  3. Kostičky špeku rozpustíme v rendlíku a vysmažíme je na zlaté škvarky. Necháme je vychladnout. 2 rohlíky pokrájíme na kostky, dáme je do mísy a zalijeme mlékem. Poté k nim přidáme vychladlé škvarky i s omastkem, na malé kostičky pokrájený uzený bůček, polohrubou mouku (2 lžíce), vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a směs dobře promícháme. Necháme ji asi 10 minut odpočinout, poté ze směsi vytvoříme malé kulaté knedlíčky o průměru přibližně 3 cm, které obalíme v polohrubé mouce (2-lžíce).
  4. Ještě očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a cibuli. Přibližně po 135 minutách vaření vepřových žeber, dáme do polévky všechnu zeleninu vcelku. Po 3 hodinách vaření polévku scedíme, maso ze žeber obereme a zeleninu nakrájíme na kousky.
  5. Vývar znovu přivedeme k varu. V pánvi na rozehřátém másle usmažíme z hladké mouky světlou jíšku, kterou zahustíme vývar. Za občasného promíchání jíšku povaříme asi 5 minut. Poté vložíme do polévky špekové knedlíčky, domácí široké nudle, pokrájené maso, polévku dochutíme solí, pepřem a vaříme 7-8 minut.
  6. Nakonec do polévky přimícháme našlehanou sladkou smetanu. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Kaldoun s nudlemi a knedlíčky rozlijeme do talířů, porce posypeme pažitkou a servírujeme.