Velikonoční bůčková kapsa

Ingredience


Olej slunečnicový 0.5 dl
Pivo světlé 12% 4,5% obj. 2 dl
Vepřový bok 1 kg
Voda pitná 3 dl
Česnek 1 polévková lžíce
Kopřiva 8 polévková lžíce
Máslo čerstvé 100 g
Mléko plnotučné 2 dl
Muškátový květ 2 špetka
Pepř černý mletý 3 špetka
Rohlíky bílé 4 ks
Smetana 33% (šlehačka) 0.5 dl
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Zázvor mletý 2 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme nejdříve nádivku: jarní mladé kopřivy a listy medvědího česneku omyjeme, vodu setřepeme, lístky otrháme a pokrájíme na proužky. Rohlíky (nebo housky) pokrájíme na kostky, dáme do mísy a zalijeme mlékem a smetanou. V druhé misce utřeme máslo se žloutky do pěny. Postupně k němu budeme přimíchávat sůl, pepř, muškátový květ a zázvor. Poté přidáme namočené rohlíky, pokrájené kopřivy a vše dobře promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zapracujeme do nádivky.
  2. Špalíček omytého prorostlého (libovějšího) bůčku prokrojíme přibližně uprostřed tak, že utvoříme hlubokou kapsu, kterou naplníme nádivkou a dobře uzavřeme párátky. Poté bůček převážeme provázkem a utvoříme pevný špalíček.
  3. Maso v pekáčku na rozpáleném oleji orestujeme z každé strany dozlatova. Přilijeme vodu, pivo a pod poklicí maso pečeme v předehřáté troubě na 180°C 60 minut. Během pečení maso poléváme výpekem a otáčíme. Dalších 15-20 minut maso opečeme dozlatova bez poklice.
  4. Z upečené masové kapsy odstraníme párátka a provázek. Maso pokrájíme na plátky, přelijeme výpekem a podáváme.