Velikonoční bůčková kapsa
Ingredience
Olej slunečnicový |
0.5 dl |
Pivo světlé 12% 4,5% obj. |
2 dl |
Vepřový bok |
1 kg |
Voda pitná |
3 dl |
Česnek |
1 polévková lžíce |
Kopřiva |
8 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko plnotučné |
2 dl |
Muškátový květ |
2 špetka |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Rohlíky bílé |
4 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
0.5 dl |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
Zázvor mletý |
2 špetka |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme nejdříve nádivku: jarní mladé kopřivy a listy medvědího česneku omyjeme, vodu setřepeme, lístky otrháme a pokrájíme na proužky. Rohlíky (nebo housky) pokrájíme na kostky, dáme do mísy a zalijeme mlékem a smetanou. V druhé misce utřeme máslo se žloutky do pěny. Postupně k němu budeme přimíchávat sůl, pepř, muškátový květ a zázvor. Poté přidáme namočené rohlíky, pokrájené kopřivy a vše dobře promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zapracujeme do nádivky.
- Špalíček omytého prorostlého (libovějšího) bůčku prokrojíme přibližně uprostřed tak, že utvoříme hlubokou kapsu, kterou naplníme nádivkou a dobře uzavřeme párátky. Poté bůček převážeme provázkem a utvoříme pevný špalíček.
- Maso v pekáčku na rozpáleném oleji orestujeme z každé strany dozlatova. Přilijeme vodu, pivo a pod poklicí maso pečeme v předehřáté troubě na 180°C 60 minut. Během pečení maso poléváme výpekem a otáčíme. Dalších 15-20 minut maso opečeme dozlatova bez poklice.
- Z upečené masové kapsy odstraníme párátka a provázek. Maso pokrájíme na plátky, přelijeme výpekem a podáváme.